KulskoZabava

Gremo na veselico: Kako lepo je biti muzikant!

Zagodi zdaj, veseli muzikant, potegni še enkrat svoj stari škant, ali o tem, kateri ansambli igrajo največ veselic, kateri komadi naredijo največjo fešto in kam na zadnje veselice tega poletja.

V letošnjem poletju smo rekli že marsikatero o veselicah. Opravili smo skok v zgodovino. Primerjali smo veselice danes in nekoč. Namignili smo na nekaj osnovnih navodil, kako kar se da najbolje plesati. Ob vsem tem pa smo pisali še o tem, kaj na veselici početi, da ti res nikoli ne bo dolgčas.

Obdelali smo  vse kotičke vsake dobre veselice. Bili smo na plesišču, s prijatelji smo klepetali ob šanku, sedeli smo celo za “gasilskimi” mizami, danes pa nam je ostala samo še zadnja postojanka. Postojanka, ki jo ima čisto vsaka prava veselica. Katera? Oder seveda! Kako lepo je biti muzikant, kako organizatorji izberejo glasbenega izvajalca, kateri hiti so najbolj priljubljeni in kateri so tisti, ki na plesišče privabijo največ ljudi? O vsem tem pa s kom, če ne kar z muzikanti samimi.

Kako lepo je biti muzikant!

Marcel Šafarič iz ansambla Upanje je s svojim ansamblom na odru skoraj vsak vikend, včasih tudi kakšen dan med tednom. Še dobro, da so muzikantje, kakršni pač so – zelo zgovorni in tudi Marcel ni nič drugačen. Klepetala sva o vsem tistem, kar muzikantje počnejo na veselicah. No, seveda mi je zaupal tudi kakšno “muzikantarsko” skrivnost, ki pa bo, kot se za skrivnost spodobi, ostala skrita.

Med uveljavljena imena v slovenski narodno-zabavni glasbi se v zadnjem obdobju vedno bolj vztrajno vrivajo tudi novo nastali ansambli. V poplavi izvajalcev, ki se skorajda grebejo, kdo bo igral katero veselico, me je najprej zanimalo, kako se organizator sploh odloči, koga bo izbral za izvajalca na svoji veselici.

“Uf, zelo odvisno,” začne Marcel. “Včasih se o izbiri izvajalca odloča več ljudi. V ožji izbor uvrstijo nekaj izvajalcev, tisti z največ glasovi pač ‘zmaga’.” Ob tem doda, da je včasih zelo odvisno tudi, kje organizator sliši za kakšen ansambel, velikokrat imajo ansambli, ki prihajajo iz okolja, v katerem se odvija veselica, tudi rahlo prednost, vsaj kar se tiče izbora za predskupino. Na koncu pa je vseeno vse odvisno tudi od imena in veličine ansambla, ostali ansambli pa velikokrat poberejo tiste veselice, ki pač ostanejo.

veselica, muzikant, poletje, zabava, ansambel Upanje
Je na veselicah res tako lepo in enostavno biti muzikant? Na fotografiji ansambel Upanje.

Komerciala vs. kvaliteta

“Uf, ja,” zavzdihne. “Danes ima komerciala pred kvaliteto (žal) velikokrat prednost. Organizator se za komercialen ansambel (pa naj si vsak bralec po svoje razlaga, kateri ansambli so pri nas skomercializirani in kateri ne) odloči že z vidika zaslužka. Kvalitetnejši izvajalci imajo tako pogosto priložnost le kot predskupine.

” In če vsak pri sebi razmisli čisto logično … Seveda je v interesu slehernega organizatorja, da na svoj dogodek privabi čim več ljudi. In to mu seveda uspe z glasbenim izvajalcem, ki je v nekem obdobju bolj priljubljen. Z Marcelom sva celo uspela sestaviti ‘lestvico’ petih glasbenih izvajalcev, ki so v letošnjem poletju odigrali največ veselic:

  1. Fehtarji
  2. Ansambel Saša Avsenika
  3. Ansambel Stil
  4. Modrijani
  5. Ansambel Veseli svatje

Marcel izpostavi še, da je “zelo pomembno, da se narodno-zabavna glasba, ki se v zadnjih letih prebuja iz zimskega spanja in znova išče svoje temelje tam nekje v svojih začetkih, približuje mladim. Odličen način za to so tudi veselice,” pravi.

“Obstaja pa problem, da so najpogostejši glasbeni izvajalci na veselicah že tako skomercializirani, da se narodno-zabavna glasba znova meša s popom, turbofolkom in drugimi zvrstmi, to pa spet ni način za dobro približevanje našega domačega žanra mladim.” Debato zaključiva v stilu, da kvaliteta včasih pač ne gre z roko v roki z veselicami. Marcel pa doda še, da je danes marsikateri komad narejen namensko za veselico.

Bolha, Čebelice, Rožica in stari jugo rock

Vsak ima svoj glasbeni okus, pa se vseeno na sleherni veselici zdi, da smo glede tega vsi na isti ‘valovni dolžini’. In seveda me je zelo zanimalo, še bolj vesela pa sem bila, da lahko informacijo dobim iz prve roke, kateri komadi na plesišče privabijo največ ljudi.

In tako Marcel začne: “Vse je zelo odvisno od starosti. Mlajše veliko prej zasrbijo pete, če po prireditvenem šotoru zadoni priredba od Fehtarjev, tudi kakšna od Avsenikov, sploh Ena bolha za pomoč takoj napolni plesišče.” In če bi si mislili, da je muzikant biti zelo enostavno … Napaka! “Muzikantov namen je, da napolni plesišče. In pri tem je treba biti tudi malo preračunljiv,” pravi Marcel.

“Zelo hitro se moraš ‘spoznati’ s publiko. Tudi repertoar, ki je zastavljen vnaprej je včasih treba spremeniti kar na odru. Če je plesišče polno, ko igramo zabavno, in prazno, ko igramo narodno-zabavno glasbo, je pač logično česa bomo igrali več. Na odru je torej treba biti pripravljen na vse. Včasih tudi na željo publike, kak komad ponavljati ‘stokrat’, če je treba,” pravi.

veselice, poletje, zabava, ansambel Upanje
Če je ansambel Upanje odigral že marsikatero veselico, jih še vedno lahko preseneti nekaj novega.

“No, včasih se zgodi tudi, da je publika precej apatična. Včasih pride do tega, da je na manjšem območju, sploh poleti, več veselic. In tako se tu in tam zgodi, da ljudi pač ni. Seveda veselica ne odpade, če ljudje niso za akcijo. Takrat se moramo muzikantje zabavati sami, si sami narediti svoj žur.”

Ob vsem tem pa Marcel doda, da muzikant nikoli, ampak res nikoli na odru ne sme pokazati, da je slabe volje. Predvsem pa, da se vsak muzikant zaveda, da je vsakič, ko je na odru v službi. In tako nosi odgovornost do sebe, svojega ansambla, organizatorja in seveda publike. Ob koncu pa doda: “Če že moram izbirati, grem na veselico raje kot muzikant. Seveda pa sem tu in tam rad tudi v občinstvu.”

Kam na veselico?

Kljub temu, da se poletje počasi preveša v jesen, je pred nami še nekaj zadnjih veselic te sezone. Kam se odpraviti v prihajajočih dneh, da sezono veselic zaključimo kar se da najbolje?

  • Petek, 1. september: Jeruzalem pod zvezdami, Jeruzalem (Dejan Dogaja Band)
  • Sobota, 2. september: Veselica PGD Loka pri Mengešu ob 90. obletnici (Ansambel Stopar, Ansambel Saša Avsenika)
  • Sobota, 2. september: Gasilska veselica PGD Občine, Trebnje (Ansambel Grom)
  • Sobota, 2. september: Gasilska veselica ob 125. letnici PGD Vinica, Vinica (Ansambel Petan)
  • Nedelja, 3. september: Gasilska veselica PGD Muljava, Muljava (Ansambel Roka Žlindre)

Tako. Pa smo prišli do konca! Do konca poletja, do konca veselic, do konca naših zapisov in predlogov o veselicah. Izkoristi še zadnje poletne dni, izkoristi še zadnje veselice, odpleši še zadnje poletne plese!

Rebeka MIKŠA
Kaissa Foto

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button