Kultura

Plačaj z verzom in prispevaj verz za prvo zbirko Instapoezije

Na svetovni dan poezije, 21. marca, bomo kavo ali čaj ponovno plačevali z verzi.  Pred najbolj množično globalno pesniško pobudo, ki jo podpira Julius Meinl, pražarna kave in ambasador dunajske kavarniške kulture, je letos zaživel tudi pesniški natečaj. Najboljši verzi, ki jih bodo v sklopu natečaja prispevali uporabniki družbenega omrežja Instagram, bodo objavljeni v prvi zbirki instapoezije različnih slovenskih avtorjev.

V soboto, 21. marca 2020, bo verz postal plačilno sredstvo v približno 60 slovenskih kavarnah. Tam te bodo pričakali posebni lističi, na katere boš napisal svoj verz in z njim poravnal račun za kavo ali čaj.

21. marca namreč obeležujemo Svetovni dan poezije. Leta 1999 ga je razglasil UNESCO (Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo). Namen dneva je spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu in, kot pravi Unesco, “dati novo priznanje in spodbudo nacionalnim, regionalnim in mednarodnim poetičnim gibanjem”.

Da bi opozorili na pomen poezije kot pomembne valute v sodobni družbi, so v podjetju Julius Meinl pred akcijo pripravili tudi poseben pesniški natečaj za uporabnike družbenega omrežja Instagram.

Verze za natečaj instapoezije lahko prispevaš do 16. marca

Natečaj poleg priprave na množično pesnjenje v kavarnah ponuja priložnost, da se tudi neznani, anonimni poeti predstavijo izven svoje digitalne intime ter dobijo priznanje za ustvarjanje. V natečaju lahko do 16. marca sodelujejo vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram, in sicer z objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj2020.

Deseterica izbranih avtorjev bo z verzi predstavljena v zbirki ter nagrajena s finančno nagrado v višini 150 evrov. Pogoji natečaja so objavljeni tukaj.

Kar zares šteje, je vsebina

»Seveda imam rad knjige in se mi zdi vonj sveže potiskanega papirja še zmeraj opojen. Vem pa tudi, da so knjige le nosilci sporočila in da je tisto, kar zares šteje, v resnici njihova vsebina. Zato zlahka sprejemam tudi sodobnejše nosilce pisane besede, ki jih prinašajo čas in tehnološke pridobitve. Izšlo je že veliko mojih zvočnih in elektronskih knjig. Ustvaril sem jih z enakim ustvarjalnim nemirom in navdihom, s kakršnim že od nekdaj pišem, zato se jih tudi enako veselim,« je o natečaju povedal Feri Lainšček, pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Plačaj z verzom.

Več o pesniški pobudi Plačaj z verzom najdeš na www.meinlcoffee.com/sl, kjer so objavljeni tudi pogoje nagradnega pesniškega natečaja.

 

Julius Meinl
Julius Meinl

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button