Šport

Vodene vadbe – enostavno in učinkovito do cilja

Plesno, aerobno, anaerobno, visoko-intenzivno, funkcionalno, preventivno, v malih skupinah, v velikih skupinah in individualno.

Ljudje že od nekdaj radi izvajamo različne športne aktivnosti v skupini. Moderen način, tj. izjemno hiter in neusmiljen tempo današnjega življenja, nam vse te vadbene timske užitke življenja izpodkopava oz. oddaljuje (težko je zbrati ekipo ljudi za nogomet, partnerja za košarko ali odbojko v točno tistem terminu, ki ga imamo na razpolago). Zato je fenomen vodenih vadb v skupini svetovno v strmem porastu in kot takšen se bo zagotovo iz leta v leto še stopnjeval, nadgrajeval. Najrazličnejše vadbene zvrsti se iz sezone v sezono izboljšujejo, nadgrajujejo, prenavljajo, osvežujejo.

V zadnjem letu je med vadečimi res najširši spekter priljubljenih vadb. Treba je le izbrati – kakovost.

Pomemben trend, ki bi moral zasedati prvo in najbolj pomembno mesto in ki je pravzaprav osnova, predpogoj in temelj vseh vadb, je izobražen, certificiran in izkušen fitnes strokovnjak oz. inštruktor.

Trening z lastno težo in bootcamp koncept

Trenda, ki predstavljata primarni in prvinski trening za telo sta trening z lastno težo oz. funkcionalna gibanja. Pa to ne pomeni, da treninga z lastno težo v preteklosti ni bilo. Ravno nasprotno! Ljudje so že stoletja uporabljali treninge z lastno telesno težo kot obliko treninga vzdržljivosti. A novejši čas je dal tako primarni in primitivni obliki treninga (back to the basics) nov videz, novo “embalažo”, ki je obnorela svet. Funkcionalna gibanja oz. vadbe so definitivno hit, ki v zadnjem času polnijo dvorane! Gre za vadbe oz. gibanja, ki gradijo moč, izboljšujejo ravnotežje, koordinacijo in vzdržljivost.

K temu trendu lahko zagotovo prištevamo različne bootcamp koncepte vodenih vadb. To so vadbe, ki težijo h kompleksnemu razvoju motoričnih lastnosti in predstavljajo ultimativen izziv za telo. Vsebujejo kombinacijo vojaških in športnih režimov gibanj, borilnih veščin, osnovne elemente krepitve telesa ter posamezne elemente body & mind vadb. Tovrstni vadbeni režimi vsebujejo pliometrična/kardiovaskularna gibanja (tek, skoki, skiping itd.), komponente moči (uteži, vaje z lastno telesno težo, elastični trakovi, itd.), poudarek pa je na fleksibilnosti, stabilnosti in moči globokih mišic. Vadba vsakič znova predstavlja izziv za napredne vadeče, hkrati pa omogoča doseganje in preseganje svojih ciljev.

Trening za moč ni novost in je zaradi svoje učinkovitosti še vedno priljubljen na vseh področjih zdravstvene in fitnes industrije. Dejstvo pa je, da marsikdo ne želi v fitnes, kjer sam izvaja trening za moč. Prav zato obstaja POWER JUSTFIT, kjer oblikovanje telesa z različnimi obremenitvami dejansko postane zabavno! Gre za preprost in učinkovit način oblikovanja celotnega telesa. Osnova za vadbo je lastno telo, step stopnička, dvoročne uteži in želja po novih zmagah nad seboj!

Poskrbi za svojo rekreacijo

Športno organizirano gibanje oz. rekreacija sta kot osebna higiena. Tako kot skrbimo za vse ostale aspekte higiene, bi morali skrbeti tudi za svojo rekreacijo. Gibanje je namreč enakovreden del osebne higiene! Veliko raziskav potrjuje, da ima redna telesna aktivnost ogromno pozitivnih učinkov na splošno počutje, na zdravje ter da je odlično “zdravilo” zoper tegobe modernega časa. Vsako telesno aktivnost, vadbo, rekreacijo pa je treba izvajati redno in dosledno, saj naš um hitro najde izgovor, zakaj ravno danes (še) ne iti na vadbo. Zapomniti si je treba, da je potrebnih samo enaindvajset dni, da telo nov način življenja (redno gibanje) “sprejme za svojega” in da postane sprememba odlična rutina.

Vodene vadbe so celostna rešitev – zabava, sprostitev, motivacija, druženje, rekreacija, (pre)oblikovanje oz. boljše počutje ter pospešen dvig življenjske energije. Ker so enostavne in učinkovite. Ker dosledno in metodično sledite svojim ciljem. Ker preprosto delujejo!

Le prepustite se in redno obiskujte svojo izbiro vadbe! Na tej poti se namreč lahko počutite fit, ste videti fit in ste fit!

In prva, več kot ODLIČNA priložnost, da preizkusite ali se udejanjite v fantastičnih BODIFIT vodenih vadbah – je BODIFIT ŠVIC FEST – brezplačen dogodek, 4 ure vodenih vadb pod strokovnim vodenjem mednarodnih strokovnjakov bo v Mariboru, na Trgu Leona Štuklja v nedeljo, 15. septembra 2019. Udeležba je brezplačna, le prijaviti se je treba na bodifit.net.

 

 Marko Geršak
 arhiv DOSTOP.si
ikona snemalec BODIFIT PROGRAM

bodifit švicfest 2019

Sorodni članki

Back to top button