Kulsko

Joker je postal najdonosnejši film po stripovski predlogi

Film Joker v režiji Todda Phillipsa je z več kot 950 milijoni ameriških dolarjev zaslužka postal najdonosnejši film po stripovski predlogi. Forbes izpostavlja tudi, da je zaslužek filma na globalni ravni za kar 15-krat višji od vložka, ki je znašal 62,5 milijona dolarjev.

Joker je eden najbolj znanih negativcev v stripovskem svetu. Visoko inteligenten kriminalec se je prvič pojavil v prvem delu stripa Batman leta 1940. Odtlej lik nastopa v stripovskih izdajah DC Comics, v kateri so ga ustvarili Jerry Robinson, Bill Finger in Bob Kane.

Joker je zaslužil kar 15-kratni vložek v film.

Film je režiral Todd Phillips, nagraje pa je bil z beneškim zlatim levom. Zgodba govori o tem, kako smrtnik Arthur Fleck postane sloviti Joker. Protagonista igra Joaquin Phoenix, pred njim pa sta v kožo zloglasnega junaka v filmih o Batmanu stopila že Jack Nicholson in pokojni Heath Ledger.

Majhen vložek, večji dobiček

Med superjunaškimi filmi Joker ni rekorder po začetnem vložku: nastal je z budgetom 62,5 milijona dolarjev. Za primerjavo – film Maščevalci: Zaključek v režiji bratov Russo je stal 356 milijonov evrov. A je Joker uspešnejši zaslužkar, saj so njegovi producenti doslej zaslužili 15-kratni vložek v film, medtem ko so zadnji Maščevalci zaslužili 2,8 milijarde dolarjev, kar je manj kot 8-kratni vložek v film.

Joker je prav tako po donosnosti uspešnejši od filmov s primerljivim budgetom, kot sta znanstvenofantastični Venom (2018) v režiji Rubena Fleischerja s Tomom Hardyjem v glavni vlogi, ki je bil ustvarjen z 90 milijoni dolarjev vložka, zaslužil pa je 854 milijonov, in Deadpool (2016) režiserja Tima Millerja z Ryanom Reynoldsom, ki je bil posnet za 58 milijonov dolarjev in je zaslužil 783 milijonov.

Skrivnost uspeha filma je morda v tem, da so ga že pred premiero napovedovali kot intelektualni superjunaški film. Mnogi celo menijo, da si bo prislužil tudi nominacijo za oskarja.

Zanimivo je tudi, da Joker beleži izreden uspeh ob tem, da ni na sporedih kitajskih kinematografov, kjer imajo strogo cenzorsko politiko, kjer bi pridobil še vsaj pol milijarde dodatnega zaslužka.

Si še nisi ogledal filma? Potem preveri našo recenzijo.

 

 STA
 Blitz Slovenija
ikona snemalec MariBox

Sorodni članki

Back to top button