KulskoZnanost

Spolna bolezen iz grozljivke

Spolno prenosljiva bolezen, pri kateri tkivo dobesedno odmira.

Seks za eno noč z neznancem iz bara je lahko odličen spomin, lahko pa nam pusti bolečo spolno bolezen, pri kateri nam tkivo na genitalijah začne odmirati. Kaj ustvarja razliko? Uporaba kondoma.

Vsi smo se kot otroci ali najstniki znašli v neprijetnem položaju, ko so nam starši ali učiteljica biologije razlagali o tem, kaj ima med nogami ženska in kaj moški, kako seks sploh deluje in nam ob tem žugali, da ne smemo nikoli pozabiti na zaščito. Kontracepcijske tablete so zanesljive pri preprečevanju nosečnosti, a neprijetne bolezni lahko prepodi le kondom. Mi smo se pa skrivoma hihitali, saj smo bili še nezreli paglavci in nam je bila samo omemba besede seks za umret smešna.

Če smo takrat kaj odnesli od lekcij, odlično. V praksi včasih, kljub temu da poznamo teorijo, ravnamo nasprotno. Zgodi se, da imamo super priložnost, da trenutek popestrimo s seksom, a kondoma ni blizu. Bomo pač igrali na srečo, kajne?

Sreče vsekakor ni imela ženska iz Southporta v Angliji, ki je staknila redko spolno prenosljivo bolezen, ki se sliši kot prizor iz grozljivke. Povzroči jo bakterija, zaradi nje pa meso na genitalijah dobesedno gnije. Strokovno se imenuje granuloma inguinale ali »donovanosis«. Pri nas se pojavi zelo redko, bolj pogosta je v tropskih državah in državah v razvoju. Večja možnost, da »staknemo« to bolezen je v Indiji, Novi Gvineji, na Karibskem otočju, v centralni Avstraliji in južni Afriki.

Zlasti je dobro biti previden na obisku v tropskih krajih.

Prvi znaki bolezni so majhne rdeče pike na spolovilu, ki začnejo krvaveti, če jih poškodujemo. To je seveda dovolj velik znak za obisk pri zdravniku. Okužbo lahko hitro odpravimo z antibiotiki. Če predolgo odlašamo s pregledom pri zdravniku, se lahko stvar resno zaplete. Rane postajajo vedno večje in bolj boleče, saj nam tkivo na genitalijah dobesedno odmira. S tem okužba odnese tudi spolni užitek. Ključnega pomena je torej hitro zdravljenje.

Da je bolezen v razvitih državah res redka, nam pove to, da je bil primer mlade Angležinje morda celo prvi zabeležen primer te bolezni v Združenem kraljestvu. Tako trdi farmacevt Shamir Pater. Dejal je tudi, da bakterija, ki ni ozdravljena, povzroči razpad kože, saj začne meso žreti samo sebe.

Igra na srečo se pri spolnosti vsekakor ne splača. Če je nekaj redko, še ne pomeni, da se nam nikakor ne more zgoditi.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / NKB
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button