PriložnostiZnanost

Preko programa Fly Your Satellite v vesolje izstreli svoj satelit

Zberi ekipo in se z njo prijavi na program Fly Your Satellite, ki ga za študente pripravlja Evropska vesoljna agencija. Zgraditi boste morali satelit tipa CubeSat, ki ga boste na koncu tudi izstrelili v vesolje.

Evropska vesoljska agencija (ESA) zbira prijave za nov razpis v sklopu programa Fly Your Satellite. K njemu vabijo študentske skupine iz držav članic ESA ter Kanade in Slovenije. Prijave so odprte do 13. oktobra, decembra pa bodo v Noordwijku na Nizozemskem predvidoma pripravili delavnico za finaliste.

Ekipo lahko prijaviš do 13. oktobra.

Program Fly Your Satellite je namenjen podpori študentskih ekip pri zasnovi, izdelavi in testiranju njihovih izobraževalnih satelitov tipa CubeSat. Program so vzpostavili po izstrelitvi sedmih univerzitetnih satelitov ob krstni izstrelitve nosilne rakete Vega leta 2012.

V prvi sezoni programa, ki se je zaključila z izstrelitvijo treh satelitov leta 2016, je sodelovalo šest ekip. Druga sezona projekta, ki se je začela leta 2017, ravno poteka. Ekipe pa se po navedbah ESA približujejo fazi testiranja in izstrelitve svojih izdelkov.

S sodelovanjem v programu se bodo študenti spopadli s standardnimi praksami razvoja vesoljskih plovil. Pri tem bodo imeli podporo izkušenih strokovnjakov ESA in dostop do vrhunske opreme in prostorov za testiranje, med drugim v izobraževalnem centru ESA ESEC-Galaxia v Belgiji.

Študentske ekipe morajo za prijavo pripraviti opis svojega projekta, ki mora biti skladen s programskimi in tehničnimi zahtevami programa Fly Your Satellite. Več informacij je dosegljivih na spletni strani ESA.

Slovenski študentje so z izdelavo satelitov zelo dobro seznanjeni. Na FERI UM so, v sodelovanju s slovensko vesoljsko industrijo, izdelali nanosatelit TRISAT, ki bi ga naj z nosilno raketo Vega v vesolje izstrelili konec oktobra 2019.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button