Kulsko

Netflix načrtuje nanizanko o klečečem Kaepernicku

Platforma za pretočni ogled vsebin, tv serij in filmov, Netflix bo posnela dokumentarec v šestih delih o Colinu Kaepernicku.

Spomnimo: nekdanji zvezdnik poklicne lige v ameriškem nogometu NFL je bil prvi, ki je med predvajanjem ameriške himne pokleknil. Tako je protestiral proti policijski brutalnosti in rasnim krivicam v Združenih državah Amerike.

Kaepernick in igralci NFL, ki so sledili njegovemu zgledu, so v času igranja državne himne s poklekom protestirali proti rasni diskriminaciji v ZDA. S tem dejanjem so si takrat nakopali jezo in razburjenje velikega dela ameriške administracije. Kaepernickov poklek je postal še zlasti aktualen v zdajšnjem trenutku protestov v ZDA proti policijskemu nasilju, gibanja za enakopravnost, ki se je oblikoval po nasilni smrti Georgea Floyda.

Netflixova dokumentarna nanizanka “Colin v črno-belem” se bo osredotočila na srednješolska leta igralca San Francisco 49ers. S tem bo zajela njegovo življenjsko pot, ki je privedla do njegovega družbenega aktivizma.

Njegov poklek je vzbudil primerjave z bojem za enakopravnost v šestdesetih letih prejšnjega stoletja. Predvsem s klečečim protestom Martina Lutherja Kinga in pa tudi ostalih borcev za državljanske pravice.

Kaepernick vs. Trump

Kaepernickova gesta je dodobra razjezila ameriškega predsednika Donalda Trumpa. V številnih objavah na Twitterju je športnikom najprej očital pomanjkanje spoštovanja do državne himne in domovine. Potem pa je klečeče protestnike na vulgaren način septembra 2017 še označil kot “kurbine sinove”.

Trump je od klubov NFL še zahteval, da te igralce takoj odpustijo. Neposredno pa je v igro prinesel tudi bojkotiranje NFL lige.

Kaepernick od sezone 2016 po začetku svojega protestnega gibanja ne igra v ligi NFL. V Netflixovi seriji bo sam sodeloval kot pripovedovalec, ki ga bo usmerjala filmska ustvarjalka Ava DuVernay, tudi sama temnopolta Američanka.

“Želimo raziskati rasne konflikte, s katerimi sem se v srednješolskih letih srečeval kot posvojen črnec v beli skupnosti. V čast mi je, da bodo te zgodbe zaživele v sodelovanju z Avo, da bo svet lahko videl,” je dejal 32-letni Kaepernick. Ta že od marca 2017 ostaja brez pogodbe in iger v elitnem ameriškem športu, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Prepogosto vidimo črnske zgodbe prikazane skozi beli objektiv,” je dejal Kaepernick. “Želimo dati novo perspektivo različnim resničnostim, s katerimi se srečujejo temnopolti.”

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button