Uncategorized

V Ermitažu pripravili spletno razstavo o draguljarju Fabergeju

V muzeju Ermitaž so na ogled postavili spletno razstavo, posvečeno dvornemu draguljarju Petru Carlu Fabergeju, je pisala ruska tiskovna agencija TASS. Razstava z angleškim naslovom Faberge - Jeweler of the Imperial Court, ki je na ogled do 14. marca 2021, predstavlja številne izdelke priznanega draguljarja, med njimi slovita Fabergejeva jajca.

Kot navaja agencija TASS, so na razstavi predstavljeni številni Fabergejevi izdelki, kot so tiare, broške, zapestnice ter različni predmeti, ki so krasili carske sobane, pa tudi diplomatska darila, ki jih je ustvaril. Med drugim pa je na ogled tudi miniaturna kopija regalije, ki jo je Faberge ustvaril za svetovno razstavo v Parizu leta 1900.

Predstavljenih je tudi nekaj slovitih Fabergejevih jajc. Dvorni draguljar naj bi za časa delovanja na dvoru izdelal skoraj 70 jajc, od katerih jih je ohranjenih blizu 60. Tradicija carske družine, da so se z njimi obdarovali, sega v leto 1885, ko je car Aleksander III. za veliko noč svoji ženi Mariji Fjodorovni podaril bogato z dragulji okrašeno jajce.

Faberge se je rodil v Sankt Peterburgu leta 1846 kot potomec hugenotov, ki so se pred pregonom umaknili iz Francije. Šolal se je v zahodni Evropi, potem pa v Sankt Peteburgu. Leta 1870 je od očeta prevzel utečeno draguljarno in atelje za umetno obrt. Hitro si je pridobil ugled kot izviren oblikovalec.

Bil je mojster za izdelavo okrasnih predmetov in nakita iz zlata, srebra in poldragih kamnov. V Evropi je postal znan, ker je presegel estetski okvir klasičnega nakita in iz dragih kovin začel ustvarjati tudi fantazijske predmete. Kmalu je odprl podružnice v Moskvi, Kijevu in Londonu.

Svetovno slavo je dosegel z imperialnimi velikonočnimi pirhi. Ker jih krasijo dragi kamni in plemenite kovine, njegove pisanice veljajo za ene najlepših in najdražjih umetnin na svetu. Umrl je leta 1920.

 

 STA
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button