NoviceUncategorized

Poplave: stanje se umirja, še vedno grozijo plazovi, pričenja se sanacija

Slovenijo je opustošila najhujša ujma v njeni zgodovini. Obilne padavine so v zadnjih dneh povzročile povodenj in sprožile številne plazove. Prizadeti sta dve tretjini države, posebej hudo je bilo na Koroškem in v Savinjski dolini, pa tudi na Gorenjskem, v osrednji Sloveniji, v Pomurju in Severnoprimorskem. Padavine so se ponoči umirile, a poplave in plazovi še vedno povzročajo opustošenje po državi. Zaprte so številne ceste, moten je železniški promet. Zaradi grozečih plazov veliko ljudi že več noči ni moglo preživeti na svojih domovih.

Po katastrofalnih poplavah, ki so v minulih dneh zajele Slovenijo, tudi tokratna noč še ni bila povsem mirna. Gasilci so za odpravljanje posledic poplav posredovali v 57 primerih, največkrat v Pomurju in na Koroškem. Poplavne površine ponekod še vztrajajo, še vedno so zaprte številne ceste. Nekaj ploh in neviht je napovedanih tudi za popoldne.

Še vedno so zaprte določene ceste po vsej Sloveniji

Ujma je poškodovala številne ceste in mostove, zaradi česar so številne ceste po državi zaprte. Med drugim so neprevozne ceste Maribor-Dravograd pri Velki in Ožbaltu, Dravograd-Slovenj Gradec v Otiškem vrhu, in Ravne-Dravograd. Prav tako so za splošni promet še vedno zaprte povezave od Mežice in Šoštanja proti Črni na Koroškem.

Zaprte so še ceste Ljubljana-Dol, Kamnik-Stahovica in Spodnje Stranje-Stahovica, Logatec-Žiri, Begunje-Bistrica pri Tržiču, Majšperk-Stanečka vas in Ptuj-Zavrč pri Borlu. Prav tako je zaprta relacija Razkrižje-Srednja Bistrica, Zameško-Kostanjevica, povezava prelaz Pavličevo sedlo-Solčava-Luče-Radmirje. Debro-Reč, v Laškem pa je popravljen podvoz pod Železnico. Zaprte so tudi številne druge lokalne ceste. Na prometnoinformacijskem centru sicer voznike opozarjajo, naj upoštevajo signalizacijo na vozišču ter upoštevajo navodila dežurnih služb in ne vozijo na poplavljena območja ali na zaprte ceste.

Vreme: končno prihaja sonce

Se bodo pa v teh dneh izboljšale vremenske razmere. Danes bo po napovedi Agencije RS za okolje (Arso) delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več oblačnosti bo na vzhodu, nastalo bo nekaj kratkotrajnih ploh ali neviht. Čez dan bo zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 18 do 23, na Primorskem okoli 25 stopinj Celzija. V torek pa bo večinoma sončno.

Koroška: urejene so zasilne poti do Črne in Mežice

Najbolj je na Koroškem prizadeta Mežiška dolina, kjer so najnujnejšo oskrbo v nedeljo zagotavljali s pomočjo helikopterjev, cestno prometno povezavo za oskrbo do zelo prizadete Črne na Koroškem, ki je bila od petka zjutraj prometno in prek telefonov odrezana od sveta, pa so vzpostavili iz Šoštanja preko Slemena, deloma za oskrbo tudi po Mežiški dolini in ponekod preko meje z Avstrijo.

Na Prevaljah, kjer je v noči na nedeljo narasla reka Meža odnesla eno hišo, ostali pa so tudi brez več mostov in cest, je danes v ospredju zagotavljanje vodooskrbe. V več delih občine ni vode, ki jo zaenkrat zagotavljajo s cisternami. Tudi elektrike še nimajo povsod v občini.

V Dravogradu se pojavljajo vedno novi plazovi in s tem zapore cest. Kot je v nedeljo zvečer sporočil župan Občine Dravograd Anton Preksavec, so morali zaradi aktivnosti plazov preventivno evakuirati večje število tamkajšnjih prebivalcev. Skupno število evakuiranih oseb v Dravogradu je naraslo na 255.

Nadaljnji zemeljski plazovi se prožijo tudi v Mislinjski dolini. Mestna občina Slovenj Gradec je v nedeljo zvečer objavila, da so gasilci v Pamečah preventivno postavili pregrado, kjer grozi plaz, in izselili dve družini.

Pomurje: pretok Mure upada

Pretok Mure danes upada in razmere ob reki se postopoma umirjajo. Potem ko so v nedeljo sanirali vodni nasip na območju Dolnje Bistrice, so se ljudje z ogroženih območij lahko vrnili na svoje domove. Potem ko so v nedeljo na reki Muri pri Gornji Radgoni beležili rekordno velik pretok 1450 kubičnih metrov na sekundo, je ta davi po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) padel pod 900 kubičnih metrov na sekundo.

Županja občine Črenšovci Vera Markoja je po sanaciji nasipa v nedeljo zvečer preklicala odrejeno evakuacijo nekaj sto ljudi, saj voda na tem območju ne ogroža več stanovanjskih hiš, ampak se razliva po poljih in drugih kmetijskih površinah.

Poplavni val, ki je nastal zaradi poškodovanega nasipa, je zdaj po besedah lendavskega župana Janeza Magyara dosegel Hotizo in skupaj z ostalimi pritoki grozi, da bo poplavil tamkajšnje hiše. Zato so odredili evakuacijo za spodnji del naselja Hotiza, za naselje Kot pa je odrejeno stanje pripravljenosti na morebitno evakuacijo.

V Kranju poškodovana kanalizacijska cev, grozi ekološka katastrofa

Kot so danes sporočili iz Mestne občine Kranj, se pristojni bojijo večje poškodbe cevi, na katero je priključenih približno 25.000 ljudi, saj bi to povzročilo razlitje fekalnih voda v Savo. Deroča voda z naplavinami je poškodovala betonsko prevleko kanalizacijske cevi, pritrjene na most pri nekdanji Planiki v Kranju. “V tem primeru bi se bilo nemogoče izogniti ekološki katastrofi – ne le na območju Kranja, temveč tudi na predelih vzdolž Save po Sloveniji in tujini,” so opozorili.

Kratkoročna sanacija obstoječe cevi po navedbah občine ne bi bila ustrezna rešitev, saj bi ob naslednji ujmi znova grozila usodna poškodba, ki bi vodila v ekološko katastrofo. “Vendar pa Mestna občina Kranj kratkoročno ne razpolaga s sredstvi za projekt in izvedbo nove kanalizacije, zato nujno potrebuje denarno pomoč države za preprečevanje škode na javni infrastrukturi za čimprejšnjo realizacijo projekta v celoti. Le tako se bomo izognili odtekanju fekalne vode iz cevi v Savo,” so zapisali na občini.

Poplave domnvevno terjale več smrtnih žrtev

V nedeljo zvečer so v Ivanji vasi v občini Mirna Peč v narasli vodi reke Temenice našli utopljenca.Obilno deževje in poplave so doslej, kot kaže, terjale več življenj. V soboto so na obrežju Save na območju Tomačevega v Ljubljani nekaj sto metrov od bivališča, ki ga je imel na obrežju reke, našli mrtvega moškega. Po prvih podatkih bi bila smrt lahko posledica poplav.

V nedeljo pa so v jami greznice na območju Most pri Komendi našli mrtvo osebo. Po navedbah portala Kamnik info gre za moškega, ki naj bi umrl med odpravljanjem posledic poplav. Po do sedaj zbranih obvestilih je pri opravljanju del padla v jamo z odprtim jaškom. Na pojasnila policije glede okoliščin smrti še čakamo

Posledic poplav bi bila lahko tudi smrt ženske na območju Kamnika, ki so jo v petek našli v bližini njene hiše.

Slovenija se je po pomoč tudi v tujino

Slovenija je včeraj sprožila evropski mehanizem za civilno zaščito, prav tako je za pomoč zaprosila sosednje države. Prek dveh mehanizmov je Slovenija med drugim zaprosila za 40 strojev z ekipami, 40 montažnih mostov, pet helikopterjev in 200 vojakov. Včeraj dopoldne je na pomoč pri zajezitvi in utrditvi nasipov na Muri že priletel hrvaški vojaški helikopter, na pomoč ostalih držav Slovenija še čaka.

V našo državo prihaja tudi prva humanitarna pomoč iz tujine. Iz Poljske in Madžarske sta na poti kamiona s hrano in humanitarno pomočjo, Avstrija pošilja finančno pomoč. Pomagajo tudi številni Slovenci, ki živijo v tujini. Predvidoma prihodnji teden bo Slovenijo obiskala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Katastrofalne poplave so prizadele številna podjetja. Po prvih ocenah Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije so mala podjetja in obrtniki utrpeli za najmanj 250 milijonov evrov škode, končna škoda pa bo še precej višja. V Gospodarski zbornici Slovenije medtem ocenjujejo, da v najbolj prizadetih regijah skorajda ni poslovnega objekta, ki ne bi utrpel škode.

Po Sloveniji pomagajo številni pripadniki prostovoljnih in poklicnih gasilskih društev, Civilne zaščite, policijskih enot, Slovenske vojske, gorskih reševalcev in drugih služb. Pomagajo tudi humanitarne organizacije, med drugim člani in prostovoljci Rdečega križa Slovenije, ki so pomagali pri namestitvi več kot 1400 evakuiranih, delili hrano in vodo ter nudili psihosocialno pomoč. Na pomoč so odšli tudi študenti, ki bodo pomagali v Ljubnem pri Savinji.

STA
Facebook

Sorodni članki

Back to top button