Izobraževanje

Pogumno pred občinstvo

Ste vedeli, da je eden izmed največjih strahov ljudi javno nastopanje? Če ste tudi vi eni izmed tistih, ki se vam ob predstavitvi seminarske naloge ali ob ustnem ocenjevanju znanja zašibijo kolena, berite naprej. Ustrezen ton glasu, prepričljiva govorica telesa in očesni stik so zgolj nekateri elementi, ki bodo prepričali poslušalce.

Da je retorika umetnost lepega govorjenja, je daleč od resnice. Bistvo se skriva v moči prepričevanja in vplivanja na ljudi. S tem se boste zagotovo strinjali tisti, ki med ustnimi izpiti pri določenih profesorjih hitro preusmerite pogovor na drugo temo. Pomislite tudi na politike, ki nas dnevno prepričujejo o svojem prav.

Umetnost govorjenja nas uči ustrezne uporabe prepričevalnih sredstev, argumentacije, priprave smiselno strukturiranega govora ter sposobnosti usklajevanja besedne in nebesedne govorice (Zidar, 1996). Kot veda se ukvarja s pravilnim govorjenjem, ustrezno izgovarjavo in izbranim besedjem. Niti slučajno pa se ne konča zgolj pri besedilu. Signali, ki jih skozi držo, jakost in ton glasu, način hoje, očesni stik in še kaj pošiljamo do gledalcev, so pomembnejši, kot se morda zdi na prvi pogled.

Govoriš mi tudi brez besed

Ena izmed največjih težav pri javnem nastopanju so roke, ki so nam zelo hitro lahko v napoto. Mojstri retorike poudarjajo, da odprta drža rok med govorom daje občutek iskrenosti in suverenosti, zato se nikar ne bojte odpreti dlani. Če vam ta položaj ni udoben, v roke vzemite svinčnik, s katerim lahko kaj tudi ponazorite pri drsnicah. To vas bo nekoliko pomirilo, prav tako pa boste naenkrat imeli te nezaželene okončine zaposlene.

Veliko bolj prepričljivo deluje, če med govorom stojite ali pa se nekoliko sprehajate. Tako prisilite gledalce, da vam sledijo z očmi, hkrati pa delujete samozavestneje. Če med govorom sedite, bodite pozorni, da ste vzravnani in vam zaslon ne zakriva obraza. Dobro je položiti roke na mizo, saj tudi tukaj velja pravilo, da so odprte dlani videti prepričljivejše. Ne bojte se ustrezne uporabe kretenj, saj te smiselno dopolnijo in nadgradijo govor.

V osnovni šoli se je vedno našel kdo, ki je med govornim nastopom gledal nekam drugam, v prazno. A retoriki opozarjajo na pomen pogleda, s katerim moramo zaobjeti vse poslušalce in se ne predolgo ustavljati na enem. Z očesnim stikom z množico boste imeli pregled nad celotnim dogajanjem, hkrati pa vas bo publika tudi bolj zbrano poslušala.

Pregovor pravi, da obleka naredi človeka, zato je tudi pri govornem nastopanju pomembno, da se oblečemo primerno priložnosti. Pri tem pa ne pozabite, da se morate tudi vi počutiti dobro. Če vas srajce izjemno motijo in si jo boste med nastopom popravljali, bo to hitro moteč faktor tudi za občinstvo.

Kaj pravijo besede?

Glas naj bo čist, primerno visok, primerna naj bo tudi glasnost. Kadar smo živčni, govorimo z višjim glasom, zato je dobro pravilno dihati, kar bo poskrbelo za ustrezno višino, hkrati pa nas bo umirilo, pojasnjuje Lerche (1996). Naš govor naj bo pester in primerno čustveno obarvan. Doživetost bo pritegnila poslušalce in jih prepričala o povedanem. Melodija govora mora biti razgibana, vendar ni dobro pretiravati, da ne postane moteče.

Zanimivo je, da strokovnjaki priporočajo, naj daljše in zapletenejše povedi povemo hitreje, medtem ko naj bodo krajši stavki povedani počasneje. Pri daljših je namreč težava, da se lahko poslušalci izgubijo in pozabijo, kaj ste povedali na začetku. Seveda je pomembna tudi razločna izgovarjava besed: samoglasnike naj bi izgovarjali jasno in čisto, soglasnike pa trdo.

Drži se rdeče niti!

Pri pripravi besedila bodimo pozorni na rdečo nit, sistematično razporejeno vsebino in na zaporedje argumentov. V nekaterih govorih so dobrodošli tudi humoristični vložki ali anekdote, ki sprostijo ozračje in pritegnejo poslušalce.

Pripomočki naj bodo umeščeni smiselno in ne zgolj zato, da so sami sebi namen. Če niso rabljeni ustrezno, lahko namreč zgolj zmotijo občinstvo, ki se potem do konca govora sprašuje, kaj ste želeli povedati.

Pri izvedbi pazite tudi na morebitno časovno omejitev in ves čas spremljajte telesno govorico poslušalcev. Če bomo prekoračili dogovorjeni čas, bodo ljudje najverjetneje postajali nestrpni, se ozirali na uro ali celo odhajali iz dvorane.

V preteklosti je veljalo prepričanje, da se kot dober govorec rodiš, vendar pa se marsikaj da naučiti. Vadite pred ogledalom, opazujte svoje kretnje ter razločno in dovolj glasno izgovarjajte besede, pa boste skoraj zagotovo videli napredek.

 

Ana LAH
 Ana LAH

Uredništvo DOSTOP.si

Administrator portala DOSTOP.si.

Sorodni članki

Back to top button