Izobraževanje

Medijci predstavljajo DITKO

Na FERI predstavljajo nov projekt.

Projekt DITKO je namenjen promociji spletnih strani, ki uporabnikom ponujajo različne slovarje in jezikovne priročnike za slovenščino ter predstavitvi njihove uporabne vrednosti pri vsakdanjem delu.

Inštitut za medijske komunikacije na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko (FERI) Univerze v Mariboru (UM) je v tem letu začel s promocijskim jezikovnim projektom. Namen projekta, ki so ga poimenovali DITKO, je uporabnikom različnih starostnih skupin približati spletne jezikovne priročnike, ki jih lahko uporabljajo pri šolanju, študiju, delu ali drugih vsakodnevnih opravilih. Dvoletni projekt, znotraj katerega so vzpostavili različne promocijske aktivnosti, financira Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije. Na inštitutu za namen projekta izvajajo raziskavo, postavili so spletno stran, izvedli delavnice in celovite aktivnosti ozaveščanja različnih ciljnih javnosti.

Jezikovni priročniki že dolgo niso več le slovarji in enciklopedije v knjižni obliki. Danes jih je večina dostopnih na spletu, a mnogo uporabnikov z njimi ni seznanjenih. »Globalno okolje ob obilici prednosti ponuja tudi nevarnosti za materne jezike. Namen projekta Ditko je v digitalnem obdobju ponuditi digitalne vsebine slovenščine in jih čim bolj učinkovito približati uporabnikom. Zato smo vzpostavili enotno spletno stran ditko.si s predstavitvijo vseh spletnih jezikovnih priročnikov, ki so danes na voljo za slovenščino. Navsezadnje, tudi uporabna vrednost poznavanja maternega jezika je večja, kot se je pogosto uporabniki zavedajo,« razlaga vodja projekta izr. prof. dr. Suzana Žilič Fišer. V promociji se zato osredotočajo na različne ciljne skupine, od šolarjev in študentov prek delovno aktivne populacije do brezposelnih in upokojencev. »Za vsako izmed ciljnih skupin smo zasnovali delavnice, kjer uporabniki izvedo, kje in kako poiskati pomoč, ko se znajdejo v jezikovni zagati. Prav tako smo pripravili serijo promocijskih aktivnosti, s katerimi jih želimo doseči in jim predstaviti prednosti uporabe spletnih jezikovnih priročnikov. V projektu izvajamo tudi raziskavo o zanimanju različnih ciljnih skupin za skrb za slovenščino, kar nam lahko da pomembne podatke o tem, koliko smo pripravljeni skrbeti za našo jezikovno doslednost pri jeziku, kot je slovenščina, ki je v današnjem svetu jezik zelo majhnega okolja. Vprašanje maternega jezika v primerjavi z jeziki, ki dominirajo v globalnem okolju, je pomembno kulturno, pa tudi identitetno vprašanje,« še dodaja Suzana Žilič Fišer.

Ditko delavnica na FERI.

Ena od ključnih aktivnosti projekta so, poleg spletne strani, delavnice, ki so namenjene različnim skupinam prebivalstva. »Na delavnicah predstavimo konkretne jezikovne težave, s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, in poti do njihovih rešitev, seveda s pomočjo spletnih jezikovnih priročnikov, ki so na voljo,« pojasnjuje izr. prof. dr. Darinka Verdonik, strokovna vodja projekta. Delavnice so letos izvedli na fakultetah, v študentskem klubu, univerzi za tretje življenjsko obdobje, v lokalni skupnosti in delovnem kolektivu. »Vsako delavnico prilagodimo ciljni skupini in zadovoljni smo, ko vidimo, da uporabniki pridobijo novo znanje. Po naših opažanjih je poznavanje spletnih jezikovnih priročnikov dokaj slabo, zato so takšne aktivnosti še toliko pomembnejše. Navsezadnje je bil marsikdo nazadnje v stiku s formalnim učenjem slovenščine deset, dvajset let nazaj, ko priročnikov, kot jih poznamo danes, še ni bilo,« dodaja Verdonikova.

Jezikovni pripomočki že dolgo niso več le slovarji in enciklopedije v knjižni obliki.

Inštitut za medijske komunikacije na FERI UM bo s projektom nadaljeval tudi v prihodnjem letu. Ponovno se bodo odpravili med različne ciljne skupine uporabnikov, nastala bo informativna brošura, zaključili pa bodo tudi raziskavo o uporabi in prepoznavnosti spletnih jezikovnih priročnikov. Vseskozi dopolnjujejo tudi spletno stran ditko.si, kjer so vsi dostopni spletni jezikovni priročniki zbrani na enem mestu.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGInštitut za Medijske komunikacije FERI
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780Inštitut za Medijske komunikacije FERI

Sorodni članki

Back to top button