Potovanje

Da bo potovanje z avtomobilom v času poletnih zastojev lažje

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša. To je med drugim posledica večje gostote prometa in raznovrstnosti prometnih udeležencev. Policija zato voznike opozarja, naj kljub temu ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise. Na pot se odpravi takrat, ko ni zastojev, ali izberi manj obremenjene poti.

Vročina in gostejši promet nista edini posebnosti poletnih konic. Na slovenskih cestah s poleti v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Policija zato vse udeležence v cestnem prometu opozarja, da kljub vročini, gostemu prometu ter morebitnim zastojem ostanejo strpni in upoštevajo cestnoprometne predpise.

Promet naj bi bil letos povečan za pet do 10 odstotkov v primerjavi z rekordnim letom 2019. Ob petkih in sobotah naj bi bil promet občutno povečan na cestah proti Hrvaški, v obratni smeri pa ob sobotah in nedeljah.

Nekaj nasvetov za pot na dopust v času poletnih zastojev

  • Spremljaj prometne informacije o morebitnih zastojih in čakalnih dobah na mejnih prehodih in cestah.

Informacije o razmerah na državnih cestah na svoji spletni strani objavlja Prometno-informacijski centerza državne ceste oz. so dosegljive na telefonski številki 1970 ali 01 518 8 518.

  • Če je le mogoče, se na pot odpravi takrat, ko na cestah ni zastojev.

Za pot izberi izberi lokalne, regionalne in druge, manj obremenjene cestne povezave.

  • Pri daljših potovanjih načrtuj več postankov.

Pri tem je treba vozilo dobro prezračiti, narediti nekaj razgibalnih vaj ter uživati osvežilne brezalkoholne pijače. To še zlasti velja, če vozilo ni opremljeno s klimatsko napravo.

  • Pozoren bodi na utrujenost.

Ta se poleti pojavi pogosteje, saj je posledica sončne svetlobe in segrevanja avtomobila med vožnjo. Utrujenosti ali morebitnih prvih znakov slabega počutja  ne gre podcenjevati, saj se znakov velikokrat zavemo prepozno, ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Najpogosteje se utrujenost pojavi med 1. in 6. uro ter med 14. in 16. uro.

  • Na pot se vedno odpravi spočit, če med vožnjo postaneš utrujen, pa se čim prej ustavi in si odpočij.

Če jemlješ zdravila, jih ne pozabi vzeti s sabo. Upoštevati je treba tudi, da je lahko vožnja pod vplivom psihoaktivnih zdravil zelo nevarna.

  • Med vožnjo bodi popolnoma zbran ter pozoren na dogajanje na in ob cesti.

Vse nepotrebne opravke v vozilu odloži na čas, ko boš vozilo ustavil.

  • Prilagodi hitrost vožnje veljavnim omejitvam in svojemu vozniškemu znanju, izkušnjam ter lastnostim in stanju ceste.

Pri vožnji morajo vozniki predvideti dogajanje na cesti in ravnanja drugih, da se lahko nanje pravočasno pripravijo.

  • Dosledno upoštevaj posebna pravila, ki veljajo za vožnjo po avtocesti in cesti, rezervirani za motorna vozila.

Najhujše kršitve na avtocestah so prevelika hitrost, prekratka varnostna razdalja, vzvratna vožnja, prehitevanje po desni strani, hoja po avtocesti, vožnja v nasprotno smer in ustavljanje na odstavnem pasu, kadar to ni nujno. Vseh “sedem smrtnih grehov” na avtocesti je izjemno nevarnih za vse udeležence v cestnem prometu.

  • Vzdržuj zadostno varnostno razdaljo.
  • Obvezno uporabljaj varnostni pas oz. zaščitno čelado na motorju.

Policija svetuje še …

Za poletje so značilna tudi pogosta neurja s točo. “Žal nekateri neodgovorni vozniki ob neurju na avtocesti svoja vozila še vedno ustavljajo v predorih, na odstavnih pasovih, obračajo ali celo izstopajo iz vozil in podobno. S tem ogrožajo tako sebe kot tudi druge udeležence v prometu. Pride lahko pride do zastojev ali nevarnih naletov in prometnih nesreč,” navajajo na policiji.

Voznikom tudi priporočajo, da pokličejo policijo na interventno telefonsko številko 113, če v prometu opazijo opitega ali utrujenega voznika ali voznika, ki s svojim ravnanjem na drug način ogroža varen potek prometa.

Za morebitne udeležence prometne nesreče v tujini pa policije svetuje, da se vozniki držijo napotkov za ravnanje ob udeležbi v prometni nesreči, da imajo sklenjeno mednarodno zavarovanje avtomobilske odgovornosti in sistem zelene karte.

Vsem voznikom policija še svetuje, naj poskrbijo tudi za varnost svojega premoženja, da njihovo vozilo na parkirišču ali počivališču ne bo postalo tarča tatov in vlomilcev.

Otrok, starejših oseb ali oseb, ki niso sposobne same skrbeti zase, pa se ne sme puščati v zaprtih in zaklenjenih vozilih na vročini, saj je to zanje lahko smrtno nevarno.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button