KulskoNovice

Danes bodo v novo leto vstopili tudi pravoslavni verniki

Pravoslavni verniki, ki se ravnajo po julijanskem koledarju, bodo nocoj ob polnoči vstopil v novo leto. Posebnih obredov v pravoslavnih cerkvah v ta namen ne bo, bodo pa po treh letih premora, povezanega s koronavirusom, nekateri gostinci v Sloveniji znova pripravili novoletne zabave.

V Srbiji bodo osrednje prireditve na pravoslavno novo leto, ki ga imenujejo tudi Srbsko novo leto ali Julijansko novo leto, potekale na Trgu republike v Beogradu, kjer bo zvečer potekal brezplačni koncert znanega izvajalca Gorana Bregovića. Mnogi se bodo odpravili na zabavo v restavracije ali na splave. Po podatkih spletne strani www.novagodina.rs se letos cene v restavracijah, z večerjo in živo glasbo, gibljejo med 40 in 70 evri za osebo.

Meniji na ta dan sicer običajno vsebujejo tradicionalne srbske jedi, kot so čevapčiči, pleskavice in drugo meso na žaru. Poleg postrežejo šobsko solato in pečen krompir s kajmakom. Po polnoči seveda na mizo pridejo še tradicionalne sarme.

Kot vse kaže, pa letos v Beogradu ne bo tradicionalnega ognjemeta, kar je naletelo na veliko kritik.

Večji del pravoslavnih vernikov novo leto praznuje 14. januarja, saj uporabljajo julijanski koledar, ki za našim, gregorijanskim zaostaja za 13 dni. Poleg Srbske pravoslavne cerkve bodo tako opolnoči nov koledar obrniki verniki v Črni gori, Makedoniji, Rusiji, Belorusiji, Ukrajini in Gruziji ter v jeruzalemski, antiohijski, aleksandrijski in carigrajski patriarhiji.

Grška, romunska, bolgarska in nekatere manjše pravoslavne cerkve pa so sprejele novi pravoslavni koledar ali Milankovićev koledar, ki je enak gregorijanskemu.

Po popisu prebivalstva iz leta 2002 se je za pripadnike pravoslavne veroizpovedi v Sloveniji izreklo 2,3 odstotka oziroma okoli 45.000 ljudi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button