Kulsko

Maradona kmalu na bankovcu?

Podoba nedavno umrlega argentinskega nogometnega zvezdnika Diega Armanda Maradone bo bržkone že kmalu krasila argentinski bankovec za 1000 pesov.

Predlog, da se na bankovcu za 1000 pesov nahaja Maradona, je dala predstavnica v domu senatorjev Norma Durango. Agencije pa že poročajo, da bo o tem kmalu razpravljal tudi kongres.

Durangova je konkretno predlagala, da bankovec, ki je vreden približno 12,3 evra, na eni strani krasi Maradonov obraz, na drugi pa “božja roka”, torej podoba enega najbolj znanih zadetkov nogometaša, ki je z roko zabil gol Angliji na SP leta 1986.

Senatorka dodaja, da gre za večplastno idejo. Ne gre za le posthumno priznanje nogometašu, pač pa tudi za spominek. Prepričana je, da bodo številni turisti želeli s seboj vzeti prav ta bankovec. “Ni pomembno, ali je bil dober ali slab. Je najbolj poznan Argentinec na svetu,” je še dejala.

V Argentini pa obstaja tudi odpor proti zamisli o upodobitvi božje roke na uradnem državnem dokumentu, saj bi to lahko pomenilo tudi odobravanje nepravilnosti in nezakonitosti.

Trenutno je na bankovcu za 1000 pesov upodobljena ena od južnoameriških avtohtonih ptic – navadni lončar (rufous hornero).

Maradona je za posledicami srčnega infarkta umrl 25. novembra.

 

 STA
Splet

Sorodni članki

Back to top button