KulskoZdravje

Brezplačni kondomi z novim letom za vse mlade v Franciji

V Franciji bodo kondomi v lekarnah za mlade med 18. in 25. letom starosti z novim letom brezplačni, je v četrtek napovedal francoski predsednik Emmanuel Macron. Poteza, s katero želi francoska vlada zmanjšati število neželenih nosečnosti, sledi predhodni uredbi o brezplačni kontracepciji za ženske, mlajše od 25 let, ki je v veljavo stopila letos.

“To je majhna revolucija za kontracepcijo,” je med zdravstveno razpravo z mladimi o tem, da bodo kondomi brezplačni, dejal Macron.

Pred tem je francoska vlada letos že začela ponujati brezplačno kontracepcijo ženskam, mlajšim od 25 let. S tem je razširila program, namenjen mlajšim od 18 let, da mlade ženske ne bi prenehale jemati kontracepcije zato, ker si je ne morejo privoščiti.

Kondomi so sicer lahko že sedaj brezplačni, saj so v Franciji s strani nacionalnega zdravstvenega sistema stroški zanje povrnjeni, če jih predpiše zdravnik ali babica. Ukrep je namenjen boju proti širjenju aidsa in drugih spolno prenosljivih bolezni.

Glede spolne vzgoje v šolah pa je francoski predsednik dejal, da Francija v tem ni tako dobra. “Realnost se zelo, zelo razlikuje od teorije. To je področje, na katerem moramo veliko bolje izobraziti naše učitelje,” je opozoril.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button