Kultura

Na Evropsko prvenstvo v slam poeziji decembra potuje Matic Ačko

Zmagovalec slovenskega prvenstva v slam poeziji Matic Ačko se bo 10. decembra 2021 pomeril na evropskem prvenstvu v slam poeziji.

Med 8. in 10. decembrom bo v Belgiji v Bruslju v Kulturnem centru Jacquesa Francka potekalo osmo Evropsko prvenstvo v slam poeziji. Letos se ga bo udeležil tudi Matic Ačko, dvakratni slovenski podprvak in zmagovalec letošnjega petega Prvenstva Slovenije v slam poeziji, ki je potekalo 7. avgusta na Ptuju na dvorišču Mestnega kina.

Letošnje slovensko državno prvenstvo je potekalo na Ptuju v izvedbi Slamurajev in njihovega vodje Mišela RistovaAmota pod okriljem slovenske slamovske zveze SiSlam, v katero so vključeni organizatorji slam dogodkov iz Maribora, Celja, Kamnika, Ptuja, Ljubljane in Kranja. Z vzpostavitvijo državnega prvenstva v slam poeziji smo se Slovenci vključili tudi na evropski slam zemljevid in od leta 2016 redno pošiljamo svoje prvake na evropska prvenstva.

Leta 2020 je Evropsko prvenstvo v slamovski poeziji gostila Slovenija, zaradi ukrepov, povezanih s pandemijo, je potekalo v spletni obliki v Mariboru s prenosom po vsem svetu. Lansko leto smo Slovenci dosegli tudi najvidnejšo uvrstitev, saj je slovenska prvakinja Eva Kokalj dosegla tretje mesto.

Matic Ačko se bo v petek, 10. decembra 2021 pomeril z okrog dvajsetimi drugimi tekmovalci in tekmovalkami. Številni med njimi prihajajo iz držav z dolgoletno prisotno in močno tradicijo slam poezije. Tekmovanje, ki bo potekalo v dveh delih, se bo pričelo ob 18.30 uri v živo s prenosom po vsem svetu.

Kdo je Matic Ačko?

Matic Ačko (Maribor, 1991) je pesnik, performer in vsestranski ustvarjalec, ki se s slamovsko poezijo resneje ukvarja od leta 2017. Deluje kot vodja slamovske skupine Slam zverine, ki pod okriljem MKC Maribor prireja mesečne večere slam poezije v Vetrinjskem dvoru v Mariboru. Obiskoval je II. gimnazijo Maribor ter končal dodiplomski študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani kot diplomirani industrijski oblikovalec. Končal je magisterij iz oblikovanja izdelkov na Fakulteti za strojništvo v Mariboru.

Njegova poezija je bila že nekajkrat objavljena v literarnih revijah. Med drugim dvakrat v reviji Mentor, kjer je bil letos objavljen tudi obsežnejši intervju ob osvojitvi naslova državnega slam prvaka. Nekaj pesmi lahko preberemo na spletnem portalu mladE-objave. Leta 2020 je sodeloval v uveljavljeni akciji MKC Maribor »Poezija na mestnih ulicah«. Konec letošnjega leta bo v mednarodni spletni reviji »Tint journal« objavljena njegova prva recenzija pesniške zbirke »Sandpaper Tongue, Parcment Lips« korejsko-afriške avtorice Melanie Hyo-In Han v angleškem jeziku.

Je dvakratni slovenski pod-prvak v slam poeziji (2017, 2019) in državni prvak leta 2021. Poleg poezije občasno piše tudi kratko prozo in tekste za uglasbljene skladbe. Trikrat je nastopil na festivalu Kantovanje s svojimi avtorskimi skladbami, letos pa je na spletu izdal tudi svoj prvi avtorski singel »Morje«.

MKC Maribor
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button