Okolje

Premogovnik Velenje za manj vonjav iz zračilnega jaška Šoštanj

Premogovnik Velenje si prizadeva zmanjšati vonjave iz zračilnega jaška Šoštanj. Te povzroča plin dimetilsulfid, ki se občasno sprošča pri odkopavanju premoga.

Ena od rešitev bi bila po oceni premogovnika gradnja nove ventilatorske postaje na lokaciji jaška NOP II. Ta je prvotno bil načrtovan kot izvozni jašek, ne le prezračevalni. S tem bi razbremenili ventilatorski postaji Šoštanj in Pesje. Hkrati pa jamski zrak speljali stran od urbanih naselij, so za STA povedali v Premogovniku Velenje. Dodali so, da so projektne rešitve in načini prezračevanja jam Premogovnika Velenje za vzpostavitev zračenja preko ventilatorske postaje NOP II skupek več zahtevnih projektov, zato to ne more biti narejeno čez noč.

“Zavedamo se, da premogovnik s svojo dejavnostjo podzemnega pridobivanja premoga povzroča vpliv na kakovost okolja in življenja v Šaleški dolini, zato bomo z iskanjem dodatnih rešitev za zmanjšanje vpliva neprijetnih vonjav nadaljevali tudi v prihodnje,” so navedli v rudniku. Poudarili so, da si vseskozi prizadevajo, da bi bile te vonjave čim manj moteče za prebivalce.

Pri tem jih nekoliko ovira zakon o rudarstvu, ki ne dovoljuje, da bi bili pri tovrstnih jaških kombinirani sistemi prezračevanja. Uplinjanje metana s primesmi v jami tehnično ni izvedljivo. Prav tako ni možno motečega zraka iz omenjenega jaška speljati v 140 metrov visok dimnik bloka štiri Termoelektrarne Šoštanj skladno s trenutno tehnično rešitvijo, ki jo imajo na voljo. Tudi pri tem jih namreč močno ovira rudarska zakonodaja.

Kakršnikoli dodatni upori na poti odvajanja zraka bi vplivali na količino svežega zraka v jamah. S tem pa neposredno vplivali tudi na varnost zaposlenih, so dejali v premogovniku. Pojasnili so, da konstantno izvajajo aktivnosti na področju reševanja problematike neprijetnih vonjav iz zračilnega jaška. S temi sta redno seznanjeni velenjska in šoštanjska občina.

 

 STA
Pixabay

Sorodni članki

Back to top button