Življenjski slog

Mesec ponosa prihaja v Maribor brez parade, a s pestrim programom

Mesec ponosa skupnosti LGBTQIA+ bomo tudi letos obeležile_i z zdaj že dobro znanim Mavričnim junijem v Mariboru, v okviru katerega ekipa Maribor skozi rožnata očala ponovno obljublja veliko odličnih vsebin. V Mariboru letos ne korakamo na paradi, a kljub temu upamo, da se bomo v čim večjem številu ponosno srečevale_i na ulicah, v družbi, načrtovano in spontano – kot seveda tudi na dogodkih, ki jih za vas pripravljamo. 

Tudi letos vas vabimo, da nam pomagate odeti Maribor v barve mavrice, v sklopu že četrte akcije »Podpri parado, izobesi zastavo«. Akcija letos še bolj presega lokalni prostor, saj se povezujemo z Društvom Legebitra in njihovo podporno akcijo Mavrični mesec.

Koroška Parada ponosa (sobota, 4. junij)

Ekipa Maribor skozi rožnata očala se bo odpravila v Slovenj Gradec, kjer bodo podprle_i kolege_ice iz Koroška Pride. Pred povorko se bodo tudi predstavile_i na stojnici v okviru paradnega mesta.

Delavnica izdelovanja transparentov (četrtek, 9. junij)

Da lahko podpremo skupnost in izrazimo ponos, potrebujemo močno sporočilo. Na popoldanskem druženju bomo izdelovali in popravljali paradne transparente. Če si želite izdelati čisto svojega, ga lahko tudi odnesete s seboj, da boste pripravljene_i na naslednji dogodek! Izdelovanje transparentov bo potekalo v parku pred MKC Maribor, med 17. in 20. uro.

Parada ponosa Ljubljana (sobota, 11. junij)

Ekipa Maribor skozi rožnata očala bo z obiskom podprla tudi ljubljansko parado. Ponovno nas boste lahko našle_i in se z nami podružile_i na paradnem mestu, kjer vas na naši stojnici čaka marsikaj zanimivega.

LGBTQIA+ podporna skupina (ponedeljek, 13. junij)

Na podporni skupini skupaj ustvarjamo varen, spoštljiv in odprt prostor že več kot 1 leto! Čeprav bo junij natrpan z aktivnostmi, si bomo kljub temu vzele_i čas, da se srečamo in pogovorimo. Več o podporni skupini si preberi tukaj.

Literarni večer LGBTQIA+ z gostjo Nino Dragičević in odprtim literarnim mikrofonom (ponedeljek, 13. junij)

Moderirano literarno branje in odprti literarni mikrofon. Nastopajo Nina Dragičević, Urša Majcen, Brynne Rebele-Henry (ZDA) in Tom Veber. Po branju sledi pogovor s pesnico, Jenkovo nagrajenko, Nino Dragičević, ki bo predstavila pesmi iz nagrajene pesniške zbirke To telo, pokončno. Nastopili bosta tudi Klara in Laura Gajšek, dogodek bo povezovala ŠpelaSetničar. Dogodek bo potekal ob 20 uri, v poletnem KGB pod letnim avditorijem Lutkovnega gledališča Maribor

Kviz slovenske LGBTQIA+ zgodovine (sobota, 18. junij)

Kako dobro poznate gibanje LGBTQIA+ v Sloveniji? Svoje znanje o njegovi zgodovini, lokalni LGBTQIA+ kulturi in še čem boste imele_i priložnost preizkusiti na našem kvizu.

LGBTQIA+ filmski večer

Po kvizu bomo sobotni večer preživele_i v dobri družbi in ob ogledu filma, seveda z LGBTQIA+ tematiko.

Mavrični vikend v Mariboru (sobota in nedelja, 18. in 19. junij)

Iz Ljubljane nas bosta obiskali ekipi zavodov TransAkcija in Moja mavrica, s katerima organiziramo posebni vikend. Ta bo namenjen medsebojnemu spoznavanju LGBTQIA+ oseb in mladih ter vzpostavljanju varnejših prostorov za deljenje izkušenj, izražanje, učenje in zabavo. Več o dogodku najdeš tukaj.

Večer družabnih iger z ekipo MSRO (petek, 24. junij)

Po nekaj tednih dogodkov se prileže malo bolj sproščena oblika druženja. Za to boste imele_i priložnost na družabnem večeru z ekipo MSRO, kjer bodo na voljo družabne igre in druge aktivnosti, odlični prigrizki in obilo zabave. Dogodek bo potekal v prostorih MKC Maribor, z začetkom ob 17. uri.

Testiranje na spolno prenosljive okužbe (sreda, 29. junij)

Kot vsako zadnjo sredo v meseco tudi v juniju organiziramo brezplačno in zaupno testiranje na spolno prenosljive okužbe za moške, ki imajo spolne odnose z moškimi.

Otvoritev razstave “Skupnost” v Hostlu Pekarna (četrtek, 30 junij)

Mesec ponosa bo sklenila razstava na temo skupnosti. V jedilnici Hostla Pekarna bomo razstavile_i fotografije z junijskih dogodkov, k razstavi pa boste lahko prispevale_i tudi s svojimi posnetki.

Skozi cel mesec bodo program v živo dopolnjevale tudi različne spletne vsebine. Za sprotne informacije o posameznih dogodkih še naprej spremljajte spletno stran MKC Maribor in kanale programa Maribor skozi rožnata očala (@maribor_pride na Instagramu, Maribor skozi rožnata očala na Facebooku).

MKC Maribor
MKC Maribor

 

Sorodni članki

Back to top button