Življenjski slog

Nekaj nasvetov, kako je hvaljenje lahko tudi zdravo

Vsi se zavedamo, da prekomerna samohvala nikakor ni dobra. Vendar pa izraža tudi pozitiven pogled na naše lastne dosežke, male ali velike, ki smo jih z voljo in trudom dosegli. Kako je lahko torej samohvala tudi dobra?

Življenje vsakega posameznika obkrožajo osebe, ki imajo nekaj več: več možnosti, več denarja, več izkušenj, več … vsega. Preprosteje povedano, imajo vse tisto, česar mi nimamo. Vedeti pa moramo, da so te osebe mogoče boljše le v izražanju svojih zmag. Mnogi menijo, da je hvaljenje navajanje podatkov o našem življenju, šolanju, napredkih, z namenom, da sebe dvigneš nad ostale. Vendar pa obstaja tudi zdrava oblika hvaljenja. Torej, zakaj in kako se hvaliti na spodoben oz. boljši način?

Zavedaj se pomembnosti svojega glasu

Naši dosežki so pomembni in pomembno je, da jih delimo z drugimi. Nihče od nas ne potrebuje zlate medalje za dosežek, na katerega je ponosen, pa vendar je pomembno, da se zavedamo vrednosti dosežka. Ob deljenju lastnih zmag se pogosto pojavlja strah ali impostor syndrome, ki izvira iz ideje, da smo za neko pozicijo slabo kvalificirani in da bodo drugi to opazili.

Pogosto razmišljamo o tem, da si nagrad ali prepoznavnosti ne zaslužimo ter da se bomo drugim z deljenjem dosežkov le zamerili. Ta strah pa je pravzaprav zdrav strah, saj nakazuje, da o svojih dosežkih razmišljamo. Zavedati se moramo, da nam strah omogoča boljše rezultate, vendar prekomerno hvaljenje prikazuje ravno nasprotno: osebo, čigar dosežki si ne zaslužijo prepoznavanja.

hvaljenje, strah, zmage, dosežki
Samohvalo nekateri gledajo zviška, čeprav je lahko hvaljenje lastnih dosežkov za našo samopodobo tudi zdravo.

Sprejmi, da je hvaljenje le rezultat dobrega dela

Ne glede na naša vsakdanja dejanja je naša dolžnost, da o svojih dosežkih poročamo okolici. Mnogi so pogosto fokusirani na dogodke v svojem lastnem življenju in dosežkov drugih sploh ne opazijo – zato je dobro, da jih an to spomnimo.

Hvaljenje ne pokaže le dobrega dela, ki ga naredimo, ampak tudi navdihuje druge, da poskušajo svoje delo narediti bolje. Tako lahko rečemo, da z izkazovanjem vsega kar smo naredili, postanemo boljši mi in tudi ljudje okrog nas.

Za prioriteto si postavi prikaz vsega dobrega, kar si naredil

Nekateri dejavniki, kot je recimo korona, so spremenili naše razmišljanje in delovanje. Kakor so se nadrejeni veselili naših zmag pred korono, se jih zdaj veselijo zgolj še bolj. To ravno pomeni, da moramo svoj način izražanja zmag uskladiti strateško in kohezivno, in mogoče tudi bolje kot kadarkoli prej.

Pomembno je, da se pozanimamo, kako na pravilen način izraziti zmage tistim, ki jih bodo cenili. Prav tako je pomembno spodbujati povezavo med sodelavci, tako lahko recimo pokličemo prijatelje, da naše zmage proslavijo z nami. Lahko tudi zapišemo vse stvari, ki jih počnemo in jih dosežemo ter jih delimo z drugimi. Kot najpomembnejše pa je, da širimo obzorje, torej naše zmage delimo tudi s tistimi, ki so izven naše družbe.

Zavedati se moramo, da smo skupaj močnejši: tvoji dosežki ne motijo drugih. Motijo pa tiste, ki teh dosežkov sami ne morejo doseči.

DOSTOP.si / IK
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button