Življenjski slog

Odloži telefon: triki in nasveti, kako zmanjšati uporabo telefona

Se tudi tebi zdi, da je telefon priklenjen na tvojo dlan? Bi si želel v novem letu kvalitetnejše preživeti čas, ki ga zapraviš na telefonu? Ni tako nemogoče kot se zdi! V nadaljevanju ti ponujamo nekaj trikov in nasvetov, kako manj uporabljati telefon.

Živimo v dobi digitalizacije in skoraj nemogoče se zdi, da bi (delovni) dan preživeli brez telefona. Pa se že zelo enostaven pregled e-pošte lahko spremeni v brezciljno brskanje po Tik-Toku, ogledovanje fotografij na Instagramu in drugih socialnih omrežjih. Kako torej v novem letu zmanjšati uporabo telefona. V nadaljevanju ti ponujamo nekaj nasvetov.

1. Preveri, kako uporabljaš telefon

Telefon imamo v roki tudi po več ur na dan. Tudi, če ga zavestno damo na stran, se lahko pavza med učenjem spremeni v večurno tavanje po družbenih omrežjih. Odmor, ki naj bi bil kratek, se torej lahko razpotegne v več ur neproduktivnosti.

Strokovnjaki priporočajo, da si ogledaš poročilo o času uporabe, da ugotoviš, koliko časa porabiš za določene aplikacije, platforme za sporočanje in vire novic. Razmisli o tem, kako se ob uporabljanju določenih aplikacij počutiš. Razvijanje zavedanja o tem, kaj je na telefonu privlačno in kako se ob tem počutiš, je namreč ključnega pomena za pripravo načrta, da ga boš lahko uporabljal manj.

telefon, zmanjšana uporaba telefona, čas, omejitev
Kolikokrat se ti zgodi, da si med delom vzameš pavzo, ki se zaradi nesmiselnega brskanja zavleče tudi v več ur?

2. Izberi dosegljive cilje

Ko imaš idejo o tem, kako želiš skrajšati čas uporabe telefona, začni z dosegljivimi cilji. Kakšni cilji so razumni in dosegljivi, je odvisno od vsakega posameznika. Pripravljen bodi na dejstvo, da lahko zmanjševanje obsega uporabe telefona traja tudi več tednov, morda celo mesecev. Vendar ne obupaj in dosledno sledi svojim ciljem.

3. Najdi druge izpolnjujoče stvari

Ne glede na to, ali se ti zdi smiselno ali ne, ti čas, porabljen za telefon, daje nekaj potencialne vrednosti, tudi če je le začasen pobeg.

Ko omejiš uporabo, je ključnega pomena najti izpolnjujoče načine preživljanja tega časa. Namesto 10-minutnega brskanja po Tik-Toku se raje odpravi na hiter sprehod, zapleši ob svoji najljubši skladbi, meditiraj ali preberi nekaj strani svoje najljubše knjige.

telefon, zmanjšana uporaba telefona, čas, omejitev
Čas, ki ga sicer preživiš na telefonu, lahko izkoristiš tudi kvalitetnejše!

4. Uporabi orodja za omejevanje časa preživetega na telefonu

Če potrebuješ dodatno strukturo in podporo, ko skušaš zmanjšati uporabo telefona, izkoristi orodja za omejevanje časa. Uporabiš lahko funkcije kot so Do not disturb (Ne moti). Uporabiš lahko tudi določene nadzorne aplikacije, ki ti omogočajo nadzor in prilagoditev, kako pogosto te bodo motila besedilna sporočila, obvestila in telefonski klici.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button