Prehrana

Mala kuhna: Veganski tatarc – jed, ki bo navdušila največje ljubitelje mesa

Sezonski paradižnik v svoji najokusnejši obliki!

Le v redko kateri jedi lahko okusiš toliko poletja kot ti ga lahko da tatarc, katerega osnove je paradižnik. Najboljši del jedi, ki bo navdušila tako ljubitelje mesne različice, kot pristaše vegetarijanske ali veganske prehrane, pa je zagotovo preprost recept za pripravo. Mala kuhna zadev ne otežuje, ker ve, da sta čas in ne zahtevnost kuhe ključna za pripravo domačih jedi.

Kljub temu, da je paradižnik danes na voljo skozi vso leto, pa svetujem, da se tega recepta držiš predvsem čez poletje. Konec koncev so sezonske sestavine tiste najokusnejše. Paradižnik bo glavna sestavina tatarca zato je pomembno, da je ta čim višje kvalitete in čim bolj okusen. In kdaj kupiti boljši paradižnik kot čez poletje, ko se  lahko sprehodiš čez tržnico ali pa nakupovalne police, kjer si lahko postrežeš s sezonskim, lokalno pridelanim in okusnim paradižnikom. No, ali pa še boljše – se sprehodiš na  vrt in tam odtrgaš zrel, sočen in predvsem domač paradižnik, ki bo že čez nekaj minut postal glavna sestavina za tvojo novo najljubšo poletno jed.

Košara je polna paradižnika in čas je, da se pripravi veganski tatarc

Sestavine

  • sveža bazilika
  • šalotka
  • posušen paradižnik
  • bel balzamični kis
  • paradižnik
  • oljčno olje
  • sol

Recept

Mala kuhna, Veganski tatarc
Šalotka, bazilika in sušen paradižnik.

Na drobno nareži liste sveže bazilike šalotko ter posušen paradižnik. Vse skupaj postavi v manjšo posodo ter dodaj nekaj balzamičnega kisa, da bodo narezane sestavine dobro prekrite. Premešaj in pusti stati, da se okusi med seboj povežejo.

Svežemu paradižniku odstrani pecelj ter ga prereži čez polovico. Paradižnik popeči na vroči ponvi z nekaj oljčnega olja, da ta postane zlato rjave barve. Ta korak je zelo pomemben, saj bo sladkor v paradižniku karameliziral, izgubil bo pa tudi velik del vode, kar bo poskrbelo za intenzivnejši okus, kot tudi teksturo končne jedi!

Mala kuhna, Veganski tatarc
Pečen paradižnik je ključna sestavina tega recepta.

Ko je paradižnik pečen, ga odstavi ter pusti stati, da se popolnoma ohladi. Ponev kjer si pekel paradižnik deglaziraj z odvečnim kisom katerega si pomešal z baziliko, šalotko in sušenimi paradižniki.

Deglaziranje ponve je pogosta tehnika kuhanja za raztapljanje temnih, karameliziranih delčkov, ki so ključnega pomena za okus raznih omak.

Če je tekočine premalo, lahko v ponev dodaš nekaj vode ali kakšno dodatno žlico balzamičnega kisa. Po nekaj minutah kuhanja boš dobil izjemno preprosto a okusno omako, ki bo ob paradižnikovem tatarcu poskrbela za dodatno plast okusa!

Popečen in ohlajen paradižnik nato nareži na poljubno velike kose ter jih pomešaj s kombinacijo bazilike, posušenega paradižnika in šalotke. Dodaj nekaj soli po okusu ter vse skupaj postavi v hladilnik, da se okusi povežejo.

Andrej Vindiš, Mala kuhna, daje bonus nasvet

Svetujem, da tako pripravljen tatarc iz paradižnika serviraš z avokadom, po želji pa dodaj tudi nekaj rezin redkvice. Zagotovo pa tega postrezi s sveže popečenim kruhkom.

 

V kolikor ti je všeč ta recept, potem ti priporočamo še ogled recepta tagliatell s sipinim črnilom.

 

 Andrej VINDIŠ / Mala kuhna
 mala_kuhna
ikona snemalec Little Kitchen

Sorodni članki

Back to top button