Kultura

V ZDA v zadnjem letu prepovedali 1600 knjig, večino o rasizmu, spolnosti

Organizacija za obrambo svobode izražanja PEN America je sporočila, da so v zadnjem letu dni v ZDA prepovedali 1600 različnih knjig. Gre predvsem za knjige, ki jih zavračajo konservativni starši in večinoma obravnavajo teme, kot so spolnost, homoseksualnost in rasizem.

Knjige so po določenih delih ZDA prepovedovali vse od nastanka države, vendar pa je zadnji val takšnih primerov zaskrbljujoč. Po mnenju prepovedanih avtorjev še nikoli doslej ni šlo za tako dobro organizirano kampanjo, poroča ameriški medij The Hill.

Med prepovedanimi je denimo knjiga avtorja Shermana Alexieja z naslovom Absolutno resnični dnevnik začasnega Indijanca, ki opisuje življenje 14-letnega Američana s staroselskimi koreninami v šoli z izključno belimi sošolci. V knjigi so prisotne kletvice, rasistični izrazi in opisi spolnih odnosov, zaradi česar jo v posameznih šolskih okrožjih prepovedujejo vse od njenega izida leta 2007.

Knjiga je trenutno prepovedana v 16 šolskih okrožjih na Floridi, v Georgii, Iowi in Kansasu. Letos so jo prepovedali tudi v Nebraski po posredovanju Koalicije za zaščito otrok Nebraske, ki se zavzema za “zaščito zdravja in nedolžnosti otrok ter temeljnih pravic staršev do vzgoje”.

Takih “koalicij” je po ZDA vse več, predvsem na bolj konservativnem jugu. Moti jih predvsem spolnost.

Najpogosteje prepovedana avtorica v ZDA Ellen Hopkins, ki so ji v zadnjem letu dni po ZDA prepovedali 14 knjig, meni, da gre v resnici za organizirane napade na javno šolstvo in učitelje.

Njena najpogosteje prepovedana knjiga z naslovom Crank opisuje življenje najstnice, ki zapade v odvisnost od mamil. Napisala jo je zaradi življenjske izkušnje lastne hčerke, kot opozorilo drugim, naj ne gredo po isti poti, prepovedujejo pa jo zaradi opisov spolnosti.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button