Dostopov božičPrehrana

Božična večerja z Dostopom: hladne in tople predjedi

Prazniki so čas za praznične pojedine. Na Dostopu te bomo skozi december popeljali skozi vrsto idej za odlično božično pojedino. Iz vsake skupine jedi lahko izbereš tisto, ki ti najbolj ustreza in voilà – popolna božična večerja bo pripravljena. Začenjamo, kjer se začeti spodobi – pri hladnih in toplih predjedeh.

Predjed je lahko krasna uvertura v obrok, ki bo sledil, možnosti za predjedi pa so praktično neskončne. Lahko je kaj izjemno lahkotno zelenjavnega, topla juhica ali pa kar tatarski biftek – konkretno, kot se za praznike spodobi. Naj bodo letošnji prazniki magični in naj bo magična tudi božična večerja.

Kanapejčki – možnih kombinacij več kot je zvezd na nebu

Kanapeji oz. obloženi kruhki so izredno preprosti za pripravo, prav tako pa nam omogočajo ogromno svobode pri izbiri vseh sestavin. Zato so tudi tako odlični, saj jih zlahka prilagodimo široki skupini jedcev (tudi npr. brez mesa ali glutenskih živil so lahko izvrstni).

Okvirno jih lahko pripraviš po približno takšnem postopku:

 • kruh (dobra stara klasika je francoz, lahko pa izbereš praktično kakršnokoli štruco kruha, toast, prepečenec ali kreker)
 • namaz (navadni mlečni namaz, zeliščni namaz, maslo, zeliščno maslo, arašidovo maslo, avokadov guacamole namaz, skuta ali liptaver, tunin namaz, majoneza, kečap, gorčica, pesto, humus…)
 • nadev 1 (klobase, sir (mocarela, dimljen sir, gorgonzola…), dimljen losos, (dimljen) tofu…)
 • nadev 2 (paradižnik, paprika, avokado, redkev, rukola, špinača, motovilec, čebula, česen, olive, kisle kumarice, sveža bazilika…)
Božična večerja z Dostopom, Dostop, pica, juha, Dostopova božična večerja, predjedi, tople predjedi, hladne predjedi, večerja, recepti, recept, praznična večerja, predjed, juha, prazniki | Kanapejčki pridejo v različnih oblikah, višinah…
Božična večerja z Dostopom, Dostop, pica, juha, Dostopova božična večerja, predjedi, tople predjedi, hladne predjedi, večerja, recepti, recept, praznična večerja, predjed, juha, prazniki | … in z različnimi nadevi.

  Vse, kar moraš narediti, je najti kombinacijo vseh “plasti”, ki ti ustreza. Če pa so tvoji kanapejčki v procesu izdelave dosegli skoraj že nebeške višave, jih “fiksiraj” z majhnimi nabodalci.

  Pica v malem: pica rolice

  Še ena zelo preprosta in hitro narejena predjed: pica rolice. Listnato testo premažeš s paradižnikovo mezgo, posuješ z baziliko in obložiš s klobaso in sirom po izbiri. Zviješ kot rulado, namažeš z jajcem in narežeš na kolobarje. Te kolobarje razporediš po pekaču in jih pečeš okoli 15 minut na 180 °C. Rezultat so odlične pica rolice, ki teknejo tako tople kot hladne. Poleg pa lahko ponudiš tudi kakšno omako.

  Preprosta nabodalca

  Še ena predjed, pri kateri lahko improviziraš. Na nabodala v poljubnem zaporedju natakni zelenjavo (npr. češnjev paradižnik, avokado ali čebulo), kocke sira, kroglice mocarele, klobase, svežo baziliko ali kakšno listnato zelenjavo. Za piko na i lahko vse skupaj poškropiš z balzamičnim kisom ali bučnim oljem.

  Božična večerja z Dostopom, Dostop, pica, juha, Dostopova božična večerja, predjedi, tople predjedi, hladne predjedi, večerja, recepti, recept, praznična večerja, predjed, juha, prazniki
  Tudi pri nabodalcih ti je pri izbiri uporabljenih živil prepuščene veliko svobode.

  Dobri stari narezek

  Kaj podobnega lahko pripraviš tudi v obliki narezka. Zberi in izberi vse najboljše mesnine, sire, zelenjavo in namaze, ki se jih lahko spomniš, in jih združi v narezek. Poleg kruha lahko na primer serviraš tudi navadne ali sirove grisine.

  In še kraljica vsakega nedeljskega kosila: juha

  Prazniki so popolna priložnost za pristno nedeljsko juhico. Juha je lahko čista (goveja, piščančja ali iz kateregakoli drugega mesa) ali kremasta. Če se odločiš za kremasto juho, lahko slediš osnovnim smernicam za pripravo kremaste juhe. Na maščobi prepražiš čebulo, dodaš zelenjavo (npr. buče, krompir, šparglje, cvetačo ali brokoli) in začiniš po okusu (sol, poper in muškatni orešček). Ko je vse skuhano (glede na izbrano zelenjavo presodi v kakšnem zaporedju morajo sestavine v lonec), juho zmešaj s paličnim mešalnikom in ji dodaj mleko in/ali smetano za kuhanje. Za zgoščevanje juhe lahko namesto uporabe mlečnih izdelkov med zelenjavo skuhaš tudi krompir ali dva. To je vsa umetnost zelo okusne kremaste juhe.

  Če poleg tega na maslu prepražiš še na drobno narezane kruhke, krutone, pa bo juha dobila zares slavnostni pridih. Veselo na delo – projekt božična večerja se začenja in čas je za prvo generalko.

  Sara VOCOVNIK
  Sara VOCOVNIK

  Sara Vocovnik

  Novinarka

  Sorodni članki

  Back to top button