Dostopov božičGlasba

Dostopov božič: Božične pesmi, ki letos ne smejo manjkati

December je čas praznikov in krasne božične glasbe, ki nas uvede v praznično vzdušje. Ta čarobni čas v letu opeva mnogo glasbenikov – tako domačih kot tujih. Noben božič ni popoln brez Bele snežinke in Alfijevega Silvestrskega poljuba. Preveri, na katere pesmi letos ne smeš pozabiti.

Nekateri začnejo božične pesmi poslušati s pričetkom decembra, drugi bolj zagreti že po Noči čarovnic … Če ne spadaš v to množico, je zdaj pravi (ali skrajni) čas za pričetek vrtenja glasbe, ki napoveduje prihod božiča. Božične pesmi s kraguljčki namreč naznanjajo, da Božiček počasi pripravlja sani.

All I want for Christmas is youuuuuuu…

Da bi seznam božičnih pesmi začeli s čimerkoli, kar ni delo Mariah Carey, bi bilo narobe. Ko prvič v letu slišiš All I Want For Christmas Is You, veš, da božič ne more biti daleč. Videospot pesmi ima na YouTubu kar okoli 602 milijonov ogledov.

Jingle bells, jingle bells …

Za priredbo praktično vseh klasičnih božičnih pesmi je poskrbel kanadski pevec Michael Bublé, ki je dobro poznanim skladbam dodal svoj šarmantni pridih. Prva pesem, ki je bila kadarkoli zaigrana v vesolju, Jingle bells, je le ena izmed teh, ki jih je “oplemenitil”. Bublé je priredil cel album pesmi – med drugim Santa Claus Is Coming to Town, It’s Beginning To Look A Lot Like Christmas

Last Christmas I gave you my heart …

Še ena klasična praznična ljubezenska izpoved – Last Christmas skupine Wham!. Tudi to je ena izmed skladb, ki je bila deležna mnogih priredb – na svoj način so jo zapeli Ariana Grande, Cascada, Taylor Swift … Najbolj znana pa ostaja originalna izvedba, ki jo spremlja videospot z zasneženimi planotami.

Vseh dobrih božičnih pesmi je seveda preveč za samo en članek, a omenimo še nekaj dobrih tujih božičnih pesmi. Božička na želje za darila opominjajo v Santa Baby, eksotični pridih praznikom je daljnega leta 1970 s Feliz Navidad dal José Feliciano, o praznikih je pela tudi pop kraljica Britney Spears, pred nekaj leti pa smo zvesto poslušali Train s Shake Up Christmas.

Slovenska praznična romantika

Pa še k slovenskim prazničnim glasbenim obeležbam … Ena izmed bolj znanih slovenskih božičnih pesmi je Bela snežinka v izvedbi skupine Veter. Znano melodijo, ki nas vsako leto popelje v praznično dogajanje in v nas vzbudi spomine na pretekle božiče, je na svojem božičnem albumu priredila tudi priljubljena glasbena skupina Bepop.

Ko govorimo o slovenskih božičnih pesmih, ne smemo pozabiti na pesmi Na božično noč in večno slovensko klasiko Silvestrski poljub – naj tudi letošnje Silvestrovo ne mine brez Alfija. Na pričetek praznikov pa je opominjala tudi skupina Obvezna smer s Čez praznike spet bom doma.

Kot poslastico omenimo še kako se uglasbitve božiča lotevajo mladi mariborski glasbeniki.. Drugačno kombinacijo božičnega duha, rockerske žlehtnobe in Bepopa združuje letošnja Ti si moj Božiček, ki jo na novem albumu predstavlja OAK. Za hudomušen zaključek članka pa prisluhni še remixu legendarnega televizijskega intervjujaZa božič smo doma“.

 

Sara VOCOVNIK
Pexels
ikona snemalec Mariah Carey – Mariah Carey – All I Want For Christmas Is You (Official Music Video); Michael Bublé – Michael Bublé – Jingle Bells (ft. The Puppini Sisters) [Official HD]; Wham! – Wham! – Last Christmas (Official Video); Menart Records sLOVEnia – Bepop – Bela Snezinka; 12 petnajst – ZA BOŽIČ SMO DOMA █▬█ █ ▀█▀.

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button