GlasbaKulturaZabava

Povratek Plavega Orkestra na Festivalu Lent

Festival Lent je s svojim bogatim in raznolikim programom ponovno pritegnil množico obiskovalcev. Maribor je bil poln dogajanja, ki je v mestno jedro privabilo ljubitelje umetnosti, glasbe ter kulturnih dogodivščin. Zvezda večera je bila skupina Plavi Orkestar.

Vsak dan program Festivala Lent za nas pripravi nekaj novega. Tokrat smo gledali tradicionalne plese, z nasmehom pozornost posvetili stand up komediji in glasbenim koncertom.

Folkart po mestu

Eden izmed vrhuncev dneva je bil 36. Folkart, ki je prinesel barvite nastope skupin iz Južne Koreje, Portugalske, Nove Zelandije, Indije, Paname in Črne gore. Skupine so se tekom dneva predstavile na različnih prizoriščih po mestu in s tem ustvarile posebno kulturno vzdušje, ki je zasedlo mestno jedro.

Kulturne dogodivščine in stand up komedija

Med izstopajoče dogodke dneva sodi tudi stand up nastop Strokovnjak, ki je potekal v Vetrinjskem dvoru. Komedijant je s svojo izvirno in duhovito predstavo nasmejal mlado občinstvo. Poleg tega so obiskovalci lahko uživali v kratkih zgodbah uličnega gledališča Ana Desetnica, ki so se odvijale na Trgu pri Stari trti.

Festival Lent 2024
Na Odru pri Stari trti je včeraj nastopila AKA Neomi.

Glasbeni nastopi za vse okuse

Težko pričakovan večerni del festivala je bil posvečen glasbenim nastopom, ki so se odvijali na različnih prizoriščih po mestu. Pri Vodnem stolpu je zvečer koncert Počenih Škafov s svojo energijo in živo glasbo pritegnili številne mimoidoče, ki so se sprehajali po promenadi. Njihova glasba, polna močnih besedil, je ustvarila sproščeno vzdušje. Za njimi je nastopila še skupina Sonas, ki je s svojimi modernimi pop ritmi in večjezičnimi besedili prinesla svežino na festivalsko sceno. Medtem ko sta Borna Turner in Nimfort na KMŠ odru združila različne žanre in skozi pesmi prepletala družbene teme ter mladostniški optimizem.

Festival Lent 2024
Po dolgem premoru se je na Lent vrnil Plavi Orkestar.

Nepozaben koncert Plavega Orkestra

Osrednji dogodek večera je bil koncert legendarne skupine Plavi Orkestar na Glavnem odru, o čemer priča dejstvo, da je koncert bil razprodan. Skupina, ki je zaznamovala mnoge generacije, se je po dolgih letih vrnila na naš oder in poskrbela za pravi glasbeni spektakel. Osvežujoče je bilo videti druženje vseh generacij, ki so uživale ob njihovi glasbi.

Festival Lent 2024
Njihov koncert je bil obogaten z vrhunsko produkcijo in dovršeno scenografijo.

Občinstvo je bilo navdušeno nad starimi uspešnicami, kot prvi pa smo imeli priložnost slišati tudi novo skladbo, ki napoveduje njihov prihajajoči album in s tem tudi povratek Plavega Orkestra. Čeprav je bil koncert razprodan in poln, se je množica zbirala tudi okrog prizorišča. Njihova glasba je odmevala po mariborskem središču, mesto pa je obdajala jugonostalgija.

Poleg številnih glasbenih in kulturnih dogodkov ne pozabimo, da je Festival Lent tudi prostor za druženje in spoznavanje novih (in druženje starih) prijateljev. Maribor se namreč med Festivalom Lent vedno znova prelevil v središče ustvarjalnosti in družabnosti, kjer vsak najde nekaj zase.

Rebeka KRASNIĆ
Rebeka KRASNIĆ

Rebeka Krasnić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button