Kronika

Policisti ustrelili avtističnega najstnika

Policisti v Salt Lake Cityju so ustrelili in ranili 13-letnega najstnika potem, ko jih je otrokova mama poklicala na pomoč in jih vnaprej opozorila, da ni oborožen ali nevaren, le sprijazniti se noče, da bo po skoraj letu dni šla nazaj v službo. Kljub temu je eden od policistov otroka potem ustrelil.

Golda Barton je novinarjem razložila, da se je njen 13-letni sin Linden Cameron ostro odzval na novico, da bo morala nazaj v službo in je začel vreščati. Policijo je v petek poklicala na pomoč, da ji ga pomagajo odpeljati v bolnišnico. Fant je potem skušal pobegniti policistom in eden od njih je potegnil pištolo. Ta ga je med begom ustrelil in ranil v rame, gleženj ter trebuh.

Tiskovni predstavnik policije Keith Horrocks je dejal, da je bila grožnja z orožjem in policist je streljal. Golda Barton pa trdi, da ni bilo nobenega orožja, kar je povedala tudi vnaprej. Horrocks tudi ni potrdil, da bi 13-letnik policistom grozil z orožjem ampak, da je “osumljenec nekim ljudem grozil z orožjem”. Priznal pa je, da na prizorišču niso našli nobenega orožja.

Primer je obudil razprave o pomanjkljivem urjenju ameriških policistov. Ti namreč ne znajo ustrezno ravnati v primeru duševnih bolnikov ali motenj v obnašanju. Policisti so izurjeni, da ob vsakem posredovanju računajo na možnost obračuna s strelnim orožjem in tako tudi ukrepajo, četudi orožja ni.

Še vedno na primer odmeva primer duševnega bolnika Daniela Pruda, ki so ga policisti marca v newyorškem Rochestru zadušili, ko so mu nataknili na glavo posebno kapuco proti pljuvanju in mu pritiskali glavo ob tla.

Prude je taval gol po ulicah Rochestra in se je prepiral s policisti, ki so ga skušali prijeti. Po objavi posnetka aretacije so tam izbruhnili hudi protesti z nasiljem, zaradi primera pa je odstopil tudi šef policije.

 

 STA
Unsplash

Uredništvo DOSTOP.si

Uredništvo portala DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button