Kronika

Anketa: Večina Francozov podpira ponovno uvedbo smrtne kazni

Večina Francozov in Francozinj glede na anketo podpira ponovno uvedbo smrtne kazni. V javnomnenjski raziskavi inštituta Ipsos za časnik Le Monde se je namreč 55 odstotkov vprašanih strinjalo s trditvijo, da bi v Franciji morali znova uvesti smrtno kazen.

Posebno visoko je bilo strinjanje med privrženci desne stranke Nacionalni zbor Marine Le Pen – 85-odstotno. Prav tako tudi med volivci konservativne stranke Republikanci, kjer je znašalo 71 odstotkov. Te ugotovitve v ponedeljek objavljene ankete povzemajo francoski mediji.

Smrtno kazen v Franciji je leta 1981 odpravil takratni predsednik iz vrst socialistov Francois Mitterrand. Zadnjo usmrtitev so izvedli leta 1977. Obsojenega morilca Hamido Djandoubija so v južnem mestu Marseille obglavili z giljotino. “Resničen političen pomen smrtne kazni je v tem, da temelji na ideji, da ima država pravico razpolagati s svojimi državljani – vse do smrti,” je takratni pravosodni minister Robert Badinter leta 1981 dejal v parlamentu. “Tako se smrtna kazen vključuje v totalitarne sisteme,” je dodal.

Glede na anketo Ipsosa je stališče glede smrtne kazni že v preteklih letih delilo Francoze. Poprej najvišjo podporo tovrstni kazni inštitut, ki anketo izvaja zadnjih osem let, navaja iz leta 2015, ko je znašala 52 odstotkov. Lani je bila podpora 44-odstotna. Letos je opazen je tudi porast podpore – za kar 31 odstotnih točk – med podporniki skrajno leve Nepokorne Francije in Francoske komunistične stranke.

 

 STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button