KronikaNovice

Poteka pogreb japonskega premiera Shinza Abeja, ki je umrl pod streli atentatorja

Na Japonskem poteka državna pogrebna slovesnost za nekdanjim japonskim premierjem Shinzom Abejem, ki je julija na predvolilnem shodu v mestu Nara podlegel pod streli atentatorja. Na slovesnosti pričakujejo okoli 4300 gostov, tudi okoli 700 tujih. Med njimi bo tudi predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič.

Predsednica DZ se bo udeležila tudi sprejema, ki ga bo priredil japonski premier Fumio Kishida, srečala pa se bo tudi z japonskim zunanjim ministrom Yoshimaso Hayashijem in Abejevo vdovo. V slovenski delegaciji bo sicer tudi nekdanji premier Miro Cerar. Japonska vlada je namreč na pogrebno slovesnost povabila tudi vse nekdanje predsednike držav in vlad, ki so se v preteklosti srečali z Abejem.

Slovesnosti se bodo med drugim udeležili tudi podpredsednica ZDA Kamala Harris, predsednik Evropskega sveta Charles Michel, pa tudi premierji Južne Koreje, Indije in Avstralije.

Slovesnost poteka ob strogih varnostnih ukrepih. Za varnost skrbi kar 20.000 policistov.

Državna pogrebna slovesnost za Abejem je sicer povzročila precej nejevolje v državi. Vlada pod vodstvom Kishide je za slovo od dolgoletnega japonskega premierja namenila kar 1,7 milijarde jenov (12 milijonov evrov). Temu pa glede na javnomnenjske raziskave nasprotuje več kot polovica Japoncev. To je vplivalo tudi na priljubljenost premierja in vlade.

Poleg tega so se prebivalci Tokia julija že poslovili od Abeja. Mimohoda mrliškega voza po ulicah Tokia se je udeležilo več tisoč ljudi. Sam pogreb pa je potem potekal v družinskem krogu.

Abe je bil sicer japonski premier z najdaljšim neprekinjenim mandatom. Na položaju premierja je bil leta 2006 in nato znova od leta 2012 do leta 2020. 8. julija ga je na predvolilnem shodu v mestu Nara ustrelil in ubil nekdanji pripadnik japonske mornarice.

STA
Wikipedia Commons

Sorodni članki

Back to top button