Novice

Opoldne se bo začelo zadnje slovo od kraljice Elizabete II.

V Združenem kraljestvu se bodo danes poslovili od priljubljene kraljice Elizabete II., ki je po več kot sedmih desetletjih na prestolu preminila 8. septembra. Pogrebne slovesnosti se bo udeležilo več kot sto tujih voditeljev, tudi slovenski predsednik Borut Pahor, poleg njih pa še številni drugi visoki predstavniki in člani kraljevih družin.

Država je od smrti kraljice, ki je v 97. letu starosti umrla na svojem gradu Balmoral na Škotskem, v obdobju žalovanja. V prestolnico London so se v zadnjem tednu zgrinjale množice ljudi iz vse države, pa tudi iz tujine, ki so ji želeli pokloniti. Današnji državniški pogreb je vrhunec žalnih slovesnosti in rezultat več desetletij podrobnega načrtovanja.

Dogajanje se bo začelo s sprevodom, ki bo iz parlamentarnega poslopja Westminster, kjer je bila doslej na ogled krsta s posmrtnimi ostanki Elizabete II., malo pred 11. uro po lokalnem času oz. opoldne po srednjeevropskem krenil proti bližnji Westminstrski opatiji.

Po tamkajšnjem obredu, na katerem naj bi se zbralo okrog 2200 ljudi, bodo krsto prepeljali do gradu Windsor. Tam bo v kapeli na gradu potekal še en obred z okrog 800 prisotnimi. Krsto bodo ob zaključku spustili v družinsko grobnico, kjer bo kraljica ležala ob svojem lani preminulem soprogu, princu Philipu.

Ustavili bodo letališče, dogajanje bo varovalo 10 tisoč policistov

Pogreb bo po poročanju britanskega BBC varovalo več kot 10.000 policistov iz celotnega Združenega kraljestva. Gre za največji varnostni dogodek doslej, večji od olimpijskih iger v Londonu leta 2012 in letošnjega platinastega jubileja oziroma praznovanja 70-letnice vladavine Elizabete II.

Zaradi pogreba so v letalskem prometu uvedli posebne prilagoditve. Da bi zagotovili tišino v času dvominutnega molka v Londonu, bo letališče Heathrow za 30 minut ustavilo vse pristanke in vzlete. Ločene spremembe bodo zagotovile tišino tudi v času obreda v Windsorju.

Glede na ocene naj bi si pogreb in slovesnosti prek televizijskih prenosov ogledalo več milijard ljudi.

Več sto šefov držav, uradnikov in članov kraljevih družin

Pogreba v 800 let stari opatiji se bo udeležilo več sto šefov držav in vlad ter najvišjih članov britanske in tujih kraljevih družin. Seznam gostov je dolg, med drugim so v London prišli predsedniki ZDA, Francije, Nemčije in Italije, premierji Irske, Avstralije, Kanade, Nove Zelandije in Bangladeša, predsednika Šrilanke in Indije, japonski cesar in številni evropski monarhi.

Po zadnjih neuradnih informacijah pa na pogrebu vendarle ne bo savdskega prestolonaslednika in de facto voditelja Mohameda bin Salmana. Da je sploh prejel vabilo, je na Otoku sprožilo val ogorčenja, predvsem ker naj bi ukazal umor novinarja Džamala Hašodžija leta 2018. Savdska stran naj bi se na koncu odločila, da se pogreba udeleži princ Turki al Fajsa.

Rusija zaradi vojne v Ukrajini vabila ni prejela, prav tako niso povabljeni predstavniki Belorusije, Mjanmara, Sirije, Venezuele in Afganistana. Vabilo za udeležbo na zgolj ravni veleposlanika sta prejeli Severna Koreja in Nikaragva. Kitajsko bo predstavljal podpredsednik Wang Qishan, Iran pa bo zastopan le na veleposlaniški ravni.

V nedeljo so poleg tega potrdili, da se bosta pogreba udeležila pravnuka pokojne monarhinje, starejša od treh otrok princa Williama – devetletni princ George in sedemletna princesa Charlotte. Skupaj z več drugimi člani kraljeve družine bosta tudi hodila v procesiji za krsto. Glede ostalih kraljičinih pravnukov udeležba še ni povsem jasna, bodo pa na pogrebu predvidoma vsi njeni otroci in vnuki s partnerji.

Žalovanju se bo pridružila tudi Slovenija. Predsednik republike Borut Pahor je na povabilo novega britanskega kralja že v Londonu za pogreb. V času slovesnosti bo med 12. in 14. uro pred predsedniško palačo, vlado in poslopjem državnega zbora v Sloveniji zastava spuščena na pol droga.

STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button