NovicePriložnosti

Ministrstvo razpisuje natečaj za slovenski paviljon na Expu 2025

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport v sodelovanju z Zbornico za arhitekturo in prostor Slovenije išče rešitve za slovenski paviljon na svetovni razstavi Expo, ki bo leta 2025 v Osaki na Japonskem. Rok za oddajo rešitev je 4. maj.

Cilj natečaja je pridobiti premišljene, ustvarjalne in funkcionalno dodelane arhitekturne rešitve, ki bodo predstavljale Slovenijo v mednarodnem prostoru, so sporočili z gospodarskega ministrstva. Z razstavnimi prostori in arhitekturnimi rešitvami želijo predstaviti naravne lepote, kulturo, športne dosežke ter gospodarstvo Slovenije.

Vsebinska zasnova slovenskega paviljona se bo navezovala na glavno temo celotne razstave, to je Oblikovanje prihodnje družbe za naše življenje, še posebej pa na podtemo Povezovanje življenj. Rdeča nit slovenske predstavitve bo tako povezovanje, ki bo prikazano znotraj paviljona skozi različne vrste povezanosti: ljudje in narava, narava in tehnologija, Slovenija in svet, Slovenci in Japonci, kultura in znanost, virtualni in realni svet ter družba 5.0 in Slovenija.

Vse vrste povezanosti poudarjajo različne discipline, pomembne za družbo 5.0, kot so digitalizacija in trajnost, kmetijstvo in robotika, logistika in narava ter kultura, so pojasnili na ministrstvu.

Slovenski paviljon se bo raztezal na 700 – 1000 kvadratnih metrih

Za slovenski paviljon je na prizorišču svetovne razstave Expo 2025 v Osaki predvidena parcela v velikosti med 700 in 1000 kvadratnih metrov neto tlorisne površine. Predmet natečaja so tudi ureditev okolice paviljona, vhodni trg in ureditev strehe. Ocenjen finančni okvir investicije je sedem milijonov evrov, od tega 4,7 milijona evrov za gradnjo paviljona, 1,5 milijona evrov za notranjo opremo in 800.000 evrov za razgradnjo.

Nagrada za najbolje ocenjeni projekt je 9000 evrov, skupni znesek nagradnega sklada pa je 24.500 evrov.

krog STA
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button