Priložnosti

Predstavi idejo za trajnostno prihodnost Alp

Ali želiš igrati aktivno vlogo pri oblikovanju alpske regije? Imaš dobre ideje, ki bi jih izvajal skupaj z EU? Želiš izmenjati ideje z mladimi iz celotne alpske regije? Potem se lahko poteguješ za nagrado in izvedbo svojega projekta na natečaju "Pitch your project 2019!".

Evropska komisija želi aktivno vključiti mlade, ko bodo kmalu oblikovali trajnostno prihodnost Alp. V ta namen so v okviru Strategije EU za alpsko regijo (EUSALP) izvedli natečaj “Pitch your project 2019!”, ki je na voljo vsem mladim med 16 in 25 let. Iščejo idejo, ki bo alpsko regijo vdihnila privlačen, sodoben in trajnostni razvoj.

Natečaj poteka pod sloganom “Tvoje Alpe! Tvoja prihodnost! Tvoja ideja!”

Iščejo inovativne ideje za odgovore (teme) na naslednja vprašanja:

  • Podnebne spremembe in naravne nesreče: kako se lahko lotimo izzivov, ki jih povzročajo podnebne spremembe in naravne ujme?
  • Zgodovina, identiteta in povezovanje: kako lahko raziskujemo, razvijamo in uporabljamo kulturne značilnosti alpske regije?
  • Zelena ekonomija: kako lahko združimo gospodarsko rast, trajnostni razvoj in varstvo okolja?
  • Narava in okolje: kako lahko zaščitimo in trajnostno uporabljamo bogate alpske naravne vire? Kako lahko zmanjšujemo odpadke, odlagamo plastiko v vsakdanjem življenju in izkoristimo biorazgradljive materiale?
  • Mobilnost in energija: kako lahko dosežemo prehod na trajnostne alternative?

Za sodelovanje mora tvoj projekt ustrezati spodnjim pogojem

  • obravnava eno od zgoraj omenjenih tem,
  • je pripravljen za izvedbo,
  • imaš med 16 in 25 let in si državljan ene od sedmih alpskih držav: Nemčije, Avstrije, Švice, Francije, Italije, Slovenije ali Lihtenštajna ali imate stalno prebivališče v eni od teh držav.

Zakaj bi sodeloval?

Na natečaju lahko predstaviš svojo projektno idejo širokemu občinstvu alpskih navdušenih strokovnjakov in odločevalcev. Ideje o alpski regiji boš lahko izmenjal s podobno mislečimi v Milanu, hkrati pa boš pridobil denar za izvedbo svoje projektne ideje.

Trije najboljši projekti bodo prejeli nagrado Evropske unije za nadaljnje izvajanje nagrajenih projektov ter denarno nagrado 5000, 3000 oziroma 2000 evrov. Prijavitelji 15 naslednjih uvrščenih projektov pa bodo dobili priložnost, da odpotujejo v Milano in sodelujejo na letnem forumu.

Prihodnost Alp je v tvojih rokah!

Vlogo oddaš v pisni obliki v angleškem jeziku do 31. oktobra 2019. Prijavo najdete tukaj. Vse informacije o natečaju pa lahko dobiš na spletni strani natečaja.

 

 mlad.si
 Pixabay

Sorodni članki

Back to top button