KulturaPriložnostiTehnologija

Odprt je razpis za nagrade novega evropskega Bauhausa za 2023

Evropska komisija zbira prijave za nagrade novega evropskega Bauhausa za leto 2023. Prijavijo se lahko pobude, ki povezujejo trajnost, estetiko in vključenost.

Po uspešnih zadnjih dveh podelitvah nagrad, ko je bilo prejetih več kot 3 tisoč prijav iz vseh držav članic EU, bo na natečaju za leto 2023 nagrajenih 15 zglednih pobud. Pobude morajo povezovati trajnostnost, estetiko in vključenost – tri temeljne vrednote novega evropskega Bauhausa.

V okviru evropskega leta spretnosti bo letošnja podelitev deloma osredotočena na izobraževanje in učenje. Prvič pričakujejo tudi prijave za projekte in koncepte na Zahodnem Balkanu. Tako kot lani bodo podeljene posebne nagrade za osebe, mlajše od 30 let. Razpis bo odprt do 31. januarja 2023 ob 19. uri po srednjeevropskem času.

Nagrade za leto 2023 bodo podeljene za obstoječe projekte in koncepte, ki so jih razvili mladi talenti, v štirih kategorijah:

  • obujanje vezi z naravo,
  • povrnitev občutka pripadnosti,
  • prednostna obravnava krajev in ljudi, ki to najbolj potrebujejo,
  • potreba po dolgoročnem razmišljanju in upoštevanju življenjskega kroga v industrijskih ekosistemih.
Kandidatke in kandidati lahko v vsaki kategoriji izbirajo med tremi vzporednimi sklopi natečaja:
  • sklop A: nagrada za „prvake novega evropskega Bauhausa.“ Namenjena je obstoječim in dokončanim projektom z jasnimi in pozitivnimi rezultati.
  • Sklop B: nagrada za „vzhajajoče zvezde novega evropskega Bauhausa“. Namenjena je konceptom mladih talentov, starih največ 30 let. Koncepti so lahko na različnih stopnjah razvoja, od zamisli z jasnim načrtom do prototipov.
  • sklop C: nagrada za „prvake novega evropskega Bauhausa na področju izobraževanja“. Namenjena je pobudam, ki se osredotočajo na izobraževanje in učenje. Upravičeni so dokončani projekti in pobude z minimalno ravnjo zrelosti.

Leta 2023 bo nagrajenih 15 zmagovalcev, ki bodo prejeli nagrado v višini do 30 tisoč evrov ter komunikacijski sveženj za pomoč pri nadaljnjem razvoju in promociji njihovih projektov in konceptov.

Prijavni postopek

Dobrodošli so kandidati in kandidatke vseh narodnosti in iz vseh okolij, če se njihovi koncepti in projekti izvajajo v EU ali na Zahodnem Balkanu. Prijave je treba oddati prek uradnega spletišča o nagradah novega evropskega Bauhausa.

Vse podrobnosti o postopku prijave so navedene v priročniku za kandidate in kandidatke, ki je na voljo v vseh jezikih EU in Zahodnega Balkana.

Novi evropski Bauhaus je ustvarjalna in interdisciplinarna pobuda, ki evropski zeleni dogovor povezuje z našimi življenjskimi prostori in izkušnjami. S to pobudo so vsi Evropejci in Evropejke vabljeni, da si skupaj zamislijo in sooblikujejo trajnostno in vključujočo prihodnost, ki je lepa za naše oči, misli in dušo.

Novi evropski Bauhaus, ki ga je predsednica von der Leyen predstavila v svojem govoru o stanju v Uniji leta 2020, je sooblikovalo na tisoče ljudi in organizacij iz Evrope in od drugod.

Evropska komisija
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button