Okolje

Z enakonočjem se začenja pomlad

?? Zdravo pomlad ??

Z enakonočjem, ki je nastopilo 20. marca ob 21.58, se je začela koledarska pomlad. To je letni čas, v katerem so dnevi daljši od noči in ko se po zimskem obdobju prebudi narava. Letos jo je sicer v minulih tednih že prebudilo toplejše vreme. Po hladni prekinitvi v začetku tedna bo konec tedna topleje, a se bo prihodnji teden spet ohladilo.

Letni časi nastanejo zato, ker je Zemljina lastna os vrtenja nagnjena glede na ravnino, po kateri kroži okoli Sonca. Tako ob različnih letnih časih sončni žarki padajo pod različnimi koti. Posledično sta južna in severna polobla Zemlje različno ogreti ob različnih delih leta. Na severni polobli se marca začne pomlad, junija poletje, septembra jesen in decembra zima, na južni polobli pa je obratno.

Koledarski letni časi niso enako dolgi zaradi neenakomernega gibanja Zemlje. Standardni začetki se sicer zgodijo na 21. marec, 21. junij, 23. september in 21. december, ti datumi pa se lahko menjajo, tako kot je to tudi ob letošnjem začetku koledarske pomladi, ki se bo torej začela, 20. marca.

Koledarski pomladi bo sledilo tudi vreme, je za STA dejal dežurni prognostik na Agenciji RS za okolje Blaž Šter. Marčevsko sonce bo tako precej segrelo ozračje v Sloveniji. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 10 stopinj, na Primorskem se bo ogrelo do 14 stopinj Celzija.

Bo pa tam še vedno pihala zmerna burja, drugod pa severovzhodni veter. Prihodnje dni se bo še dodatno ogrelo, a bodo jutra še hladna in sveža. Še topleje bo konec tedna z dnevnimi temperaturami od 15 do 20 stopinj, najtopleje bo na Primorskem.

A kot kaže zdaj, se bo prihodnji teden spet nekoliko ohladilo. »Lahko rečemo, da zima še ni pomahala v slovo,« je k tem obetom dodal Šter.

 

 STA
 splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button