Šport

Rekordni obisk finala Evropskega prvenstva za zmago domačink

Angleška nogometna reprezentanca je prvič v zgodovini postala ženski evropski prvak, potem ko je v finalu 13. evropskega prvenstva na Wembleyju v Londonu po podaljšku premagala Nemčijo z 2:1 (0:0, 1:1).

Prvi naslov za Anglijo po 56 letih

Na veselje domačih navijačev so se svojega prvega naslova veselile Angležinje. Po dobrih dveh urah igresp  Nemkam preprečile osvojitev devete tovrstne lovorike. Levinje, kot pravijo domači vrsti na Otoku, so do naslova prišle zasluženo, na turnirju so dosegle največ, 22, golov, prejele pa le dva.

To je hkrati prvi naslov za Anglijo (tako v moški kot ženski konkurenci) na EP ali SP po 56 letih. Dodatno težo mu da tudi to, da je bil ženski nogomet V Angliji prepovedan za skoraj 50 let do leta 1970.

Nemčija je sicer že na ogrevanju doživela hud udarec, saj je zaradi poškodbe turnir predčasno končala skupaj z Beth Mead prva strelka turnirja, kapetanka Alexandra Popp.

Za Angležinje je v 62. minuti zadela Ella Toone, ki je unovčila dolgo podajo in na koncu dvignila žogo čez nemško vratarko za 1:0. Line Magull je nato v 79. minuti izid poravnala, toda ostalo je pri 1:1, tako da je sledil podaljšek. V tem je Chloe Kelly v 110. minuti Angliji priigrala novo prednost, potem ko se je po kotu pred vrati dobro zagradila in iz bližine zadela za 2:1 ter svoji reprezentanci zagotovila tako želeno zmago.

It’s coming home

Razprodan Wembley s skoraj 90.000 gledalci je postavil rekord finala tako za ženska kot moška evropska prvenstva. So je pa tekme EP skupno ogledalo več kot dvakrat toliko ljudi (krepko več kot 500.000), kot je bil prejšnji rekord z zadnjega EP pred petimi leti na Nizozemskem (240.055). Tudi finale si je na televiziji ogledalo preko 23 milijonov ljudi.

So se pa angleške nogometašice včeraj v središču Londona zabavale pred tisoči navdušenih oboževalcev. Na trgu Trafalgar je 7000 navijačev z navdušenjem sprejelo nogometašice, ki so po trgu ponosno nosile pokal. Njihov slogan je namreč It’s coming home! ali Prihaja domov!

STA
Facebook

Sorodni članki

Back to top button