Šport

2023 v športu: OFEM, sp v Planici, uvrstitev na Euro, izjemni rezultati in rekordi

Leto 2023 je bilo za slovenske športnike in športnice izjemno uspešno. Nizali so uspehe, rekorde in osvajali odličja. Slovenija je gostila največje športne dogodke v zgodovini samostojne države, na svetovni športni ravni pa smo lahko spremljali prestope in upokojitve legendarnih športnic in športnikov.

OFEM. Svetovno prvenstvo v Planici. Končno osvojena zlata medalja slovenskih smučarskih skakalcev. Siloviti uspehi kolesarskih asov. Zanesljivost odbojkarjev na evropskem prvenstvu. Dončićevi rekordi v ligi NBA. Uvrstitev nogometašev na Euro 2024. Vse to in še več je bilo (športno) leto 2023! 

Svetovno prvenstvo v Planici

Mesec februar je poskrbel za prvi športni spektakel leta 2023. V Planici je potekalo svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah. Po nepozabni otvoritvi, ki so jo začinili Laibach, Ansambel Saša Avsenika in DJ Umek, so se v srdit boj za kolajne najresneje podali smučarski skakalci in skakalke. Timi Zajc je postal svetovni prvak na veliki skakalnici, na mešani ekipni tekmi so naši osvojili bronasto odličje. Tudi vso čakanje na najžlahtnejšo kolajno na moški ekipni tekmi se je izplačalo. Naši Orli so na domačih tleh osvojili zlato. 

planica, svetovno prvenstvo v planici
Za prvi spektakel leta je poskrbela Planica.

Dirke kolesarskih asov

O tem, kako zunajserijske in neverjetne kolesarje imamo, je napisanih nemalo zgodb. Tadej Pogačar je že tretje leto zapored končal na vrhu Lestvice UCI, pri čemer je serijsko popravljal lastni rekord po absolutnih točkah. Pogi je Dirko po Franciji končal na 2. mestu, kar je njegova najslabša uvrstitev na dirki vseh dirk. Pretrd oreh je bil le Jonas Vingegaard. Letošnja dirka bo torej zagotovo priložnost za poravnavanje računov.

Pa Primož Roglič? Zgodb o Primoževih padcih smo se naposlušali. Tudi v letošnjem letu. Kljub vsemu pa je vedno znova pojem upanja, vztrajanja, tudi nepričakovane drame. Neverjetno zgodbo je spisal na Dirki po Italiji. Po hudem padcu je vse stavil na Svete Višarje, kjer se mu je sredi vzpona snela veriga. Pa se je ob njem, kot angel varuh, pojavil njegov nekdanji sotekmovalec Mitja Mežnar in mu pomagal spisati pravljičen konec. Primož Roglič bo nove kolesarske sanje lovil v Bori.

Primož Roglič, Kronometer
Primož Roglič je tudi v lanskem letu pokazal, da je sinonim za upanje, vztrajnost in kanček drame.

Odbojkarji osvojili bron na evropskem prvenstvu

Naši odbojkarji so na zadnjih treh evropskih prvenstvih poskrbeli za pravi vihar. Če so se z zadnjih treh vrnili s porazom v finalu in srebrnimi medaljami, so se v letošnjem boju za tretje mesto borili kot levi. Priborili so si žlahten bron. Apetiti pa ostajajo veliki – od zlate medalje do olimpijskega naslova.

Uvrstitev nogometašev na Euro 2024

Slovenski nogomet se v zadnjih letih ne more pohvaliti z najboljšim obdobjem. Če klubska scena ni na najvišjem nivoju, število obiskovalcev ne najvišje in so evropske avanture kratke, se je skozi megleno obdobje zdelo, da do uspeha manjka le en klik. In se je zgodilo! Slovenski reprezentanti so si na domačem terenu po 14. letih zagotovili vstopnico za Evropsko prvenstvo! 

nogomet, nogometna reprezentnaca, slovenija, reprezentanca
Nogometaši so si po 14. letih priborili vstopnico za Euro2024. (Foto: Luka Vovk)

Košarkarski preobrati

Le kdo bi si še pred nekaj leti upal staviti, da bodo svetovni prvaki v košarki Nemci? Verjetno le malokdo. Mesto svetovnih podprvakov je pripadlo Srbom, tretje mesto so si priborili Kanadčani. Slovenija je bila s četrtfinalom blizu uresničitvi sanj, glede na razplet pa precej daleč. 

Za več slavja so poskrbele košarkarice, ki so na evropskem prvenstvu do 18 let brez poraza postale evropske prvakinje.

Ne čarajmo, za to imamo Luko Dončića!

Za povsem svojo ligo je v letu 2023 skrbel naš košarkarski as Luka Dončić. Rekordom proti koncu leta kar ni in ni bilo videti konca.

Proti Phoenix Sunsom je Luka dosegel magično mejo 10.000 točk, kar mu je uspelo v ‘pičlih’ 358 tekmah. To je 10 tekem manj kot je za mejnik potreboval Lebron James, ki si lasti rekord največ doseženih točk v ligi NBA. Luka je torej na dobri poti k osvajanju novih mejnikov.

Dallas Mavericks, Luka Dončić
Ne čarajmo, za to imamo Luko Dončića! (Vir: Dallas Mavericks FB)

Maribor je zažarel v luči mladinskih uspehov

Če je Planica poskrbela za uvodni spektakel športnih dogodkov, ki jih je gostila Slovenija v letu 2023, je poleti titulo prevzel Maribor z Olimpijskim festivalom evropske mladine. Prireditev velja za največjo večpanožno športno prireditev v zgodovini samostojne države.

Izjemnost dogodka se je pokazala že s slavnostno otvoritvijo, za še večji spektakel pa so poskrbeli mladi športniki in športnice, ki so dobre uvrstitve in kolajne osvajali kot za šalo. Uspešno so pregnali ves pritisk domačega terena in dokazali, da se za prihodnost slovenskega športa ni za bati. Skupno so osvojili 9 medalj: 2 zlati, 2 srebrni in 5 bronastih.

OFEM, šport, mladi, Maribor
Maribor je poleti gostil največjo športno prireditev v zgodovini samostojne države.

(Športni) junaki 2023

Slovenskim uspehom v letu 2023 ni bilo videti konca:

 • Kristjan Čeh, svetovni podprvak: Ptujski atlet je poskrbel za ponovno osvojitev medalje in si v metu diska v Budimpešti priboril srebro.
 • Srebrni Carigrad: Atletinji Tina Šutej in Anita Horvat sta na dvoranskem evropskem prvenstvu osvojili srebrni medalji.
 • Slovenke v polfinalu pokala BJK: Tenisačicam je uspel največji dosežek v reprezentančnih akcijah, saj so se uvrstile na zaključni turnir pokala Billie Jean King in se prebile vse do polfinala.
 • Prvi poleti za ženske: Smučarske skakalke so končno dobile zeleno luč tudi za smučarske polete. Dva rekorda je postavila Ema Klinec.

Uspehe in rekorde so nizali tudi športniki iz celega sveta. Poglejmo, kdo so največji (športni) junaki preteklega leta.

 • Novak Đoković: Dobil je kar tri turnirje za grand slam in skupni seštevek povišal na rekordnih 24.
 • Kelvin Kiptum: Kenijski atlet je na maratonu v Chicagu postavil svetovni rekord in se magični meji dveh ur približal na vsega 35 sekund.
 • Mikaela Shiffrin: Američanka je v alpskem smučanju popravila rekord (86 zmag v svetovnem pokalu) legendarnega Ingemarja Stenmarka.
 • Španke svetovne nogometne prvakinje: Svetovno nogometno prvenstvo za ženske se je končalo z zmago Špank, po aferi poljub pa še z odstopom predsednika španske nogometne zveze.
 • Danci tretjič zapored svetovni prvaki: Danci so na svetovnem rokometnem prvenstvu z zmago nad Francijo poskrbeli za 3. zaporedni naslov.
 • Alcaraz dobil Wimbeldon: Na sveti travi je letos slavil mladi tenisač Carlos Alcaraz.
 • Lionel Messi: Argentinski as je v pomahal v slovo PSG-ju in v začetku leta opravil prestop v Beckhamov klub Inter iz Miamija. 

DOSTOP.si / RM
Arhiv DOSTOP.si

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button