NoviceŠport

OFEM 2023: Skozi slavnostno otvoritev zakraljevali mladi športniki in športnice

OFEM 2023 se je začel! S spektakularno slavnostno prireditvijo, ki je skozi svoje priprave potekala v strogi in popolni tajnosti, je Maribor postal prizorišče največjega športnega dogodka v zgodovini samostojne države.

Kaj je OFEM?

Malce nenavadno vprašanje, če pa si slučajno pozabil, ali pa za OFEM res še nisi slišal, ti lahko vse na hitro pojasnimo. Gre namreč za Olimpijski festival evropske mladine. V Mariboru so se zbrali mladi športniki in športnice iz cele Evrope. Gre za mlade upe, ki bodo v bližnji prihodnosti zagotovo lovili sanje in osvajali medalje na svetovnih in evropskih prvenstvih, zagotovo pa se bo kdo od njih povzpel tudi na sam vrh Olimpa na olimpijskih igrah.

Mladi športniki in športnice bodo letos tekmovali v enajstih športnih panogah. Od teh bodo tri panoge na športnem sporedu letos prvič. To so gorsko kolesarstvo, košarka 3×3 in rolkanje. Športniki se bodo za medalje potegovali še v atletiki, cestnem kolesarstvu, judu, odbojki, plavanju, tenisu, rokometu in športni gimnastiki. Navijači in podporniki si lahko boje za medalje na različnih lokacijah po Mariboru ogledamo brezplačno.

Spektakel v popolni tajnosti

“Čuj, ti kaj veš, kdo nastopa na otvoritvi OFEM-a?” “Ne, jaz nič ne vem, ti veš?” Takšna in drugačna vprašanja je bilo moč slišati v zadnjih tednih, ko smo se vsi začeli spraševati, kdo, zakaj, kdaj in predvsem kako bo izgledala otvoritvena slovesnost ob pričetku festivala. Smo odgovor dobili predhodno? Nikakor. Se je splačalo počakati in nestrpno pričakovati sleherno minuto slavnostne otvoritve? Absolutno! Organizatorjem je torej uspelo Maribor zaviti v tančico skrivnosti in Ljudski vrt je vse vaje in generalke za nastopajoče in vse skrivnosti skorajda požrl vase.

Pričakovanje, navdušenje in evforija

Slavnostna prireditev se je začela s slovensko himno in dvigom slovenske zastave. Vse to je na stadionu pričaralo le še večje vznemirjenje in pričakovanje. Skozi večer sta nas spretno vodila mlada voditelja Melani Mekicar in Rok Škrlep. Na stadionu so tako po uvodnih minutah manjkali le še mladi športniki in športnice. Ob bučnih aplavzih in navijanju so na sredo ponosno prikorakali mladi upi evropskega športa. Mimohod je spremljal orkester slovenske vojske z mladimi glasbenimi solisti – Martinom, Mašo, Lenartom, Valerio in Ano.

Stadion je z navdušenjem pozdravil sleherno reprezentanco, najbolj evforično pa je seveda bilo ob prihodu domače reprezentance. Slovenska reprezentanca na letošnjem festivalu predstavlja eno najštevilčnejših reprezentanc, saj šteje kar 196 članov. Čast ob nošenju slovenske zastave na mimohodu je pripadla gorski kolesarki Maruši Terezi Šerkezi in atletu Žanu Ogrincu. Stadion je torej dobil še tisti zadnji košček, ki ga je najbolj potreboval – mlade športnike in prireditev se je v vsem svojem spektaklu lahko nadaljevala.

OFEM, festival, šport, mladi
Mariboru trenutno vladajo mladi športniki in športnice iz cele Evrope.

Prireditev, ki je šla v anale

Režiser prireditve, Nejc Levstik, in oblikovalka odra, Greta Godnič, sta poskrbela za prireditev, ki je slovenski prostor še ni doživel.

Ni bilo potrebno veliko, že so na odru noreli in igrali najbolj priljubljen band v državi – Joker Out. Zvoki evrovizijske uspešnice Carpe Diem so se prefinjeno zlili v tisto, kar je najbolj tipično za slovensko glasbo – harmoniko. Na odru je zadonelo več deset harmonik ob najbolj znanih Avsenikovih in Slakovih vižah. Presenečenjem pa seveda še ni bilo konca. Harmonikam so se pridružili še bobnarji in plesalci plesne šole Bolero. Ljudski vrt je poplesaval, pel in se tresel v vsem, kar nam je spektakel ponujal.

OFEM, festival, šport, mladi
Seveda ni šlo brez najbolj priljubljenega benda v državi … Dame in gospodje, Joker Out!

Vzdušje se je nekoliko umirilo s čutno predstavitvijo športnih panog, ki vladajo letošnjemu OFEM-u in dvigom zastave Evropskega olimpijskega komiteja. Zastavo so na prizorišče prinesli tisti, ki v slovenskem in svetovnem športnem svetu veljajo največ in so mladim (športnikom) zagotovo za vzor: Urška Žolnir, Anja Klinar, Klemen Bauer, Rožle Prezelj, Peter Mankoč in Tina Maze. Orkester slovenske vojske je čutno poskrbel za izvedbo Ode radosti, ki jo je odpela operna pevka Raiven.

OFEM, festival, šport, mladi
Seveda je na stadionu zadonelo tudi najbolj tipično slovensko – harmonika.

Kot se za tovrstno prireditev in dogodek spodobi, so zbrane na stadionu nagovorili tudi veljaki političnega in športnega vrha: predsednica Nataša Pirc Musar, župan Maribora Saša Arsenovič in predsednik Evropskih olimpijskih komitejev Spyros Capralos.

Prireditev se je počasi prevešala v konec, manjkalo je le še tisto, kar že od antične Grčije velja za simbol olimpijskih iger – olimpijski ogenj. Tega je na stadionu prižgal navdihujoč športnik – Tim Marovt. Stadion in Maribor sta tako dobila vse, kar potrebuje olimpijsko mesto in OFEM se lahko začne!

Srečno, mladi športniki in športnice!

Rebeka MIKŠA
Žan SENIČAR

Rebeka Mikša

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button