Šport

EP za rokometašice: po porazu z Madžarsko so Slovenke osvojile 8. mesto

Slovenska ženska rokometna reprezentanca je v zadnjem krogu drugega dela evropskega prvenstva v Sloveniji, Črni gori in Severni Makedoniji v Ljubljani izgubila proti Madžarski s 25:29 (14:14) in zapravila vse možnosti za preboj v polfinale ali tekmo za 5. mesto. Na koncu so dosegle 8. mesto.

Zavoljo zmage Švedinj nad Hrvaticami so naša dekleta ostala brez tekme za končno peto mesto. Na koncu so osvojile osmo mesto in izboljšale doslej najboljšo uvrstitev na evropskih prvenstvih – deveto mesto z EP na Madžarskem.

Tekma, ki se je začela z minuto molka v spomin na komaj 17-letno rokometašico kluba Z’dežele Ulo Kos, so bolje odprle varovanke slovenskega selektorja Dragana Adžića.

Slovenke so po “revolveraškem” uvodu že v tretji minuti povedle s 4:2, nato pa se jim je malce ustavilo. Vzhodne sosede so jim v nadaljevanju povsem onemogočile pot do svojega gola. V nadaljevanju prav tako niso našle načina, da ukanijo gibljivo in agresivno obrambo Madžark, po zaostanku z dvema goloma (7:9) v 20. minuti pa je reagirala tudi slovenska klop in zahtevala minuto odmora. Nato so pred koncem prvega polčasa Slovenke uspele izenačiti na 14:14.

V drugem polčasu se je nadaljeval hud in neizprosen boj za vsak košček igrišča. V 39. minuti je domačim rokometašicam dobro kazalo, a nato se jim je povsem ustavilo. Madžarke so znova zaigrale sijajno v vseh smereh igre, v naslednjih šestih minutah je slovenski zaostanek že znašal štiri gole (20:24).

V zadnjih petnajstih minutah slovenske rokometašice kljub trudu in želji niso uspele narediti kakovostnega premika v svoji igri. Slovenke so se Madžarkam v 56. minuti približale na dva gola zaostanka (24:26), a nato vseeno klonile proti vzhodnim sosedam.

Dosegle so lep rezultat in izjemen ekipni napredek

Po tekmi so na obrazih rokometašic tekle solze sreče in žalosti. Slovenke so na letošnjem turnirju prikazale nekaj navdušujočih predstav, predvsem proti skandinavskim rokometnim prvokategornicam.

Slovenija je pod vodstvom Adžića po dolgem času pustila globoko sled na mednarodni sceni, po svojem drugem tekmovanju po lanskem svetovnem prvenstvu v Španiji pa je dejal: “Menim, da ima Slovenija, če bo ostala v tej postavi, pred seboj svetlo prihodnost v tem olimpijskem ciklusu. Po izkušnji in napredku ekipe na letošnjem evropskem prvenstvu sem prepričan, da smo lahko konkurenčni tudi najboljšim.”

“Že v soboto bomo dobili tekmico za svetovno prvenstvo 2023, kjer je sistem tekmovanja zelo zahteven in naporen, sploh v luči tega, da bo turnir na Švedskem, Norveškem in Danskem. Predstave mojih varovank v Celju in Ljubljani so me zadovoljile. Verjamem v naš cilj, torej kvalifikacije za olimpijske igre in nato nastop v Parizu,” je še dodal 52-letni Črnogorec.

Ana Gros z rekordnim dosežkom

Slovenska igra je ponovno slonela na Ani Gros. Visokorasla Velenjčanka je znova potrdila svoje mojstrstvo na igrišču in na letošnjem turnirju presegla doslej rekorden dosežek Tanje Oder (686) v številu reprezentančnih golov. V šestih tekmah v Celju in Ljubljani je zabila 35 golov, kar jo uvršča na peto mesto.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button