NoviceŠport

Maribor bo gostil OFEM? EYOF? Kako že, prosim?

Po Mariboru se začenja šušljati o strašno velikem, bližajočem se športnem dogodku. Po mestu se opazi turkizne plakate, na Glavnem trgu se že odšteva dneve (še 200 in še malce), vse pogosteje pa videvamo tudi lisjaka Foksija. Očitno se nam obeta res velik dogodek. V bistvu največji športni dogodek mariborske zgodovine - prihaja OFEM!

Med 23. in 29. julijem 2023 se bo Maribor prelevil v pravo olimpijsko mesto. Gostili bomo namreč Olimpijski festival evropske mladine. Na kratko OFEM. Ali EYOF po angleško. In najbolje je, da našo angleščino začnemo kar vaditi. Ker nas bodo obiskali športniki iz kar 47 držav. In ne bo jih malo. Pa tudi če angleščina rahlo škripa – zanesimo se na šport. Ta je univerzalen jezik.

Kaj pa ta OFEM sploh je?

Zelo po domače gre za olimpijski festival mladih. Na njem se urijo mladi športniki celotnega evropskega kontinenta. Festival ima več kot 30-letno tradicijo in je največji večpanožni športni dogodek za mlade športnike med 14. in 18. letom starosti. Podobno kot pri olimpijskih igrah se festival odvija tako poleti kot tudi pozimi.

To pa je le ena izmed paralel s tem veličastnim športnim tekmovanjem. Kot zanimivost – marsikdo izmed kasneje velikih športnikov je nekoč tekmoval na OFEM-u. Recimo Martin Koch, Janica Kostelič, Janne Happonen in Anja Paerson. Pa so to le nekateri izmed njih. In veliko je takih, ki so ne le sodelovali, temveč kot odrasli športniki tudi osvojili olimpijska odličja.

Emkej, Ljudski vrt, Maribor, šport, EYOF, EYOF2023, Državno prvenstvo v cestnem kolesarstvu, Tim Kores Kori, Kori, festival, Adam Jordan, Mihael Štajnar, Matevž Govekar, Luka Mezgec, Kristijan Koren, Filip Flisar, Muzičari
Nekdanji olimpijec Filip Flisar je ambasador Olimpijskega festivala evropske mladine.

In letos se bo bodoče Martine in Janice delalo v Mariboru

No, ne prav zares “delalo”. Ker pridejo športniki, ki niso izbrani po naključju, temveč za svoje športne uspehe trdo in predano delajo že sami. V Maribor jih prihaja približno 2500, kar je za okoli petino Ljudskega vrta. Z vsemi spremljevalci pa jih bo kar precej več od tega. Ne pozabimo na njihove trenerje in fizioterapevte. Potem so tukaj še profesionalni športni delavci, mediji, družine in podporniki in tako naprej.

V omenjenem Ljudskem vrtu pa se bo recimo odvijala tudi otvoritvena olimpijska slovesnost, na kateri mimogrede ne bo šlo brez olimpijskega ognja. Tekmovalna prizorišča pa se bodo nahajala po praktično vsem mestu: Športna dvorana Tabor, Skate park, Ledna dvorana, Pristan in tako naprej. Športnih disciplin bo namreč kar enajst. Plavanje, judo, tenis, odbojka, športna gimnastika, atletika, kolesarstvo, rokomet in premierno za OFEM tudi rolkanje, gorsko kolesarjenje in košarka 3×3.

Lisjak Foksi (desno) je uradna maskota slovenskih športnikov, zato z vesleljem podpira tudi OFEM 2023.

Skratka – ne bomo se hecali

Kdorkoli, ki je kdaj že pripravljal kakšno zabavo ali dogodek, ve, da usklajevanje želja in potreb udeležencev ni preprosto. Zdaj pa si organizacijo predstavljajmo, ko pravila dejansko opredeljujejo uradni pravilniki. In ko je na zabavo povabljenih več tisoč ljudi. Kam jih bomo te dali? Dobro vprašanje. A vsekakor rešljivo. Ker bomo v Mariboru pokazali, da naše srce bije v skupnem ritmu.

Kako lahko Mariborčani pomagamo? Odločimo se lahko recimo za prostovoljstvo. Lahko gremo na kakšno tekmovanje v juliju ali na spremljevalno dogajanje pred tem. Lahko pa samo usmerimo turista, ki se bo v času OFEM-a izgubil v mestu. Ker gre v bistvu za neprimerljivo promocijo Maribora in Slovenije. S festivalom se bomo postavili na globalni športni zemljevid, beseda o dosežkih udeležencev pa bo vsak dan prav iz našega lepega mesteca potovala po vsej Evropi. Verjetno tudi dlje.

Ob tem pa domačini ne bomo imeli samo “dela”, ampak bomo, kot hkrati gostitelji in gosti, povabljeni tudi na pestro obšportno dogajanje. Festivalski utrip bodo poleg športnih tekmovanj ustvarjali tudi številni koncerti in kulturne, ustvarjalne in športne delavnice. Ni kaj – konec julija bo pester. 

Kaj pa o festivalu menijo Mariborčani?

Sara VOCOVNIK
arhiv DOSTOP.si

Sara Vocovnik

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button