Novice

Slovenija ima prvo predsednico države: Nataša Pirc Musar je zmagala s 54 odstotki!

Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je v včerajšnjem drugem krogu predsedniških volitev po neuradnih izidih premagala protikandidata Anžeta Logarja.

Slovenija je dobila novo predsednico. Nataša Pirc Musar je po neuradnih izidih po večini vseh preštetih glasovnic s 53,98 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,02 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 51,22 odstotka volivcev.

Novoizvoljena predsednica bo petletni mandat nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še prej bo zaprisegla pred državnim zborom.

Na tokratnih volitvah je Slovenija novo predsednico dobila v drugem krogu, saj v prvem krogu 23. oktobra nihče od sedmerice kandidatov ni dobil več kot 50 odstotkov glasov.

V medijskem središču je novoizvoljena predsednica po rokovanju s protikandidatom Anžetom Logarjem dejala, da so ljudje z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Napovedala je, da bo garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo ter da se bo maksimalno potrudila, da se bodo v politiki poenotili o strateških temah.

Glede protikandidata Logarja je dejala, da ga je v petmesečni kampanji na nek način začutila kot prijatelja. Sloveniji sta po njenih besedah dokazala, da se da spoštljivo komunicirati, kar da Slovenija od državnikov in politikov tudi pričakuje.

Kot je poudarila Nataša Pirc Musar, Slovenija ni volilni listič in ni politična stranka, ampak čudovit mozaik različnosti, ki lahko zaživi v vsej svoji lepoti izključno takrat, kadar bomo vsi dali za domovino maksimalno, kar lahko.

STA
Twitter

Sorodni članki

Back to top button