GlasbaNovice

[INTERVJU] S skupino DEMM o študentskih torkih na študentski torek

DEMM je bend, ki ga sestavljata dva študenta elektrotehnike in dva študenta lesarstva. Je bend, ki je našel svoj zvok v Arctic Monkeys. Je bend, ki je pripravljen začeti svojo kariero na polno.

Poznani tudi kot Dravske elektrarne Maribor, ampak zaradi avtorskih pravic seveda z ekstra M na koncu, je skupina DEMM stopila na sceno udarno in odločno. Predvsem pa čisto po študentsko. Tokrat so z nami spregovorili o … no, vsem, o čemer so želeli.

Preprosti dečki iz sosednjega študenta

Jan Kolbič, Urban Kavkler, Tilen Potočnik in Marko Brglez so tvoji klasični “cimri next door”. Čez teden študirajo (polovica elektrotehniko, polovica lesarstvo), ob torkih žurajo, vmes pa se ukvarjajo z glasbo. “Prišli smo skupaj tako malo prijateljsko. Prijatelji smo vsi bili že prej, razen Jana, ki je bil posvojen kolega. Ker ga pač potrebujemo, ker igra kitaro. Zdaj pa se družimo. In grdo gledamo. Kar se prej nismo,” je bend povedal o svojem nastanku. “Urban in Jernej, ki ni več v bendu, sta začela igrati na žurkah, pijana, potem pa se je pridružil še Marko z bobni. Čeprav najprej ni hotel bobnati. Potem sem prišel jaz [Potočnik], potem pa še Kolbič.”

Cimri next door imajo svoje začetke tam, kjer jih ima vsak pravi slovenski bend: na čagah.

Saga o imenu DEMM

Saga o imenu je na prvi pogled zelo preprosta: “Potrebovali smo ime in smo se vsi odločili, da bomo imeli tega.” Ampak žal je imela ta zgodba svoje vzpone in padce. “Najprej smo mislili biti DEM, D – E – M. Ko pa smo to prijavili na SAZAS, smo dobili nazaj obvestilo, da je to že krajšava za Dravske elektrarne Maribor. Zato smo morali dodati zraven še en M.”

DEMM je svoje ime dobil preprosto zato, ker je bilo članom všeč. In po Dravskih elektrarnah, seveda.

Za Tebe v Torek Ne Obstajam

Različni glasbeni interesi so bend pripeljali do skupne točke: Arctic Monkeys. Iz tega pa je nastal alternativni zvok, ki se je zlil v njihovem prvencu, Za Tebe v Torek Ne Obstajam. Naslovljeno z velikimi začetnicami, kot se za vse glasbene velikane spodobi. “Ko smo oddajali vloge, smo že prej opazili pri pesmih, ki smo jih poslušali, da imajo na tak način napisano, pa nam je bilo estetsko všeč. Ni bilo ravno nekaj veliko premisleka v tem, ampak se nam je zdelo kul.”

Kaj pa pesem sama? Tukaj seveda nastopi slavna anekdota, ki je vodila do slavnega naslova. “S Kavklerjem sva bila na Štuku in sva se odpravila nazaj proti mojemu študentu,” pove Kolbič. “Mimo sta šli neki dve punci, ki sta se nekaj pogovarjali in sva slišala, kako je ena drugi rekla, da on za mene tako v torek ne obstaja. In midva sva si to razlagala kot da njen fant za njo v torek ne obstaja.” Čeprav, kot poudarjajo, to predstavlja zgolj dve sekundi pesmi in ne pesmi same. “Na splošno je o tem, kaj se dogaja zunaj po teh čagah,” o pesmi pojasnjuje Kavkler.

Spomini na študentske torke?

“Jih ni,” se DEMM-ovci nasmejijo enoglasno. “Ali je totalni blackout, ali pa se zbudiš na stranišču v domu 5. In ne glede na to, kolikokrat rečeš, da ne greš več na kebab, zmeraj greš na koncu na kebab. In jamraš, kako je drag.” Pri tem pa Kavkler na plano privleče tudi beležko, ki vsebuje polno … nečesa, česar še sam ne more dešifrirati. “Enkrat sem bil v Trustu in sem pisal, pa ne znam prebrati, še danes ne.” Med stranmi modre beležke se skrivajo modre misli, kot so “pijane punce, prijazne punce”, “tup tup tup tup tup” in pa tudi nekaj koščkov besedila skladbe Za Tebe v Torek Ne Obstajam.

Urban Kavkler in Marko Brglez, pevec in bobnar, o študentskih torkih ne moreta pričati, saj se jih ne spomnita.

Ne Zate, ampak Za Tebe, prosim no!

Pot papirjev v Sloveniji je dolga in včasih lahko traja, da bend postane bend. “Najprej moraš narediti komad. Potem pa, ko komad posnameš, ga moraš še petkrat spremeniti. Potem pa imaš še tisti del, ki je bolj tečen. Obrazci za IPF, za SAZAS za avtorske pravice, ker se mora prijaviti vsak posebej. Potem moraš prijaviti tudi sam komad. Pri tem so nam seveda še naslov narobe napisali – Zate, namesto Za Tebe. Pa vsa družbena omrežja, seveda.”

Čeprav si administrativne vloge člani benda med seboj razdelijo in jih opravljajo diligentno, v Ljubljani še vedno prihaja do administrativnih težav.

Za naprej se pa drugič dobimo

Pod taktirko producenta Matica Mlakarja, kitarista skupine Alo!Stari, je DEMM uspelo sestaviti plan, ki vključuje še številne načrte za prihodnost. Ti so za zdaj seveda še vedno tajne narave. “Nihče ni takšen materialist, da bi si želeli ogromno denarja. Fajn nam je delati musko, pa valda je boljše, da si v tem noter, kot pa da boš 40 let delal en in isti šiht.”

Kaj pa nova glasba? “Smo se odločili, da gremo in delamo muziko, da ne greš samo na tečaje in delaš nekaj napol. Lahko damo hint, da pred začetkom šolskih počitnic pride ven drugi komad. Za naprej se pa drugič dobimo.” In s tem se bend tudi poslavlja, ker kolokvij ne čaka nikogar.

Marina BAJIĆ
Marcel VRBNJAK

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button