KulturaNovice

Slovenski dnevi knjige v Mariboru 2023: ti pišeš knjigo, ali ona piše tebe?

Letošnji Slovenski dnevi knjige so že v polnem teku, Maribor pa že živi. Program je pester, ustvarjalci so pripravljeni, zato pot pod noge!

Že 26. zaporedni Slovenski dnevi knjige potekajo v Mariboru od 30. maja pa vse do 3. junija. Letošnji naslov festivala se glasi Ko te napiše knjiga, uradni slogan pa Najdi svojo knjigo, najdi svoj svet. Tako kot vsako leto pa festival spremlja pester program, kjer se najde nekaj za vsakega bralca.

Kupi knjigo, podpri slovenske knjižne ustvarjalce

Dnevi knjige so razprostrti po celotnem Mariboru in nudijo številne dogodke, ki so primerni za bralce vseh starosti, žanrov in obzorij. Največ dogodkov pa je seveda mogoče ujeti ali na Grajskem trgu, kjer poteka osrednje dogajanje. Tam smo lahko spremljali otvoritev letošnjega festivala z odprtjem težko pričakovanega knjižnega sejma. Sejem je za bralce znova pripravil pester nabor del, ki razširjajo obzorja in tudi najmlajše spodbuja k branju. Nakup knjige pa prispeva tudi k podprtju slovenskih knjižnih ustvarjalcev.

V Vetrinjskem dvoru med drugim potekajo tudi avtorska branja.

“Oni tip iz Mi2 piše knjige?”

Vetrinjski dvor med drugim gosti tudi številna literarna branja in dogodke. Eno takšnih je potekalo v sredo, 31. maja, ko so se na odru zbrala štiri prepoznavna imena slovenske literarne scene, da bi se pogovarjala o tem, kaj so napisala. Boštjan Videmšek, Dijana Matković, Jernej Dirnbek in Avgust Demšar (tokrat res samo kot Avgust Demšar) so takoj za nekaj kapljicami dežja prebirali odlomke iz svojih uspešnic.

“Kaj pa so sploh brali?” in “Od kdaj on tip iz Mi2 piše knjige?”, se lahko marsikdo vpraša. No, gremo kar po vrsti. Boštjan Videmšek je nastopil s prvencem Vojni dnevnik, Dijana Matković (aktualna nominiranka za nagrado kresnik, by the way) pa z delom Zakaj ne pišem.

Ja, on tip iz Mi2, znan kot Jernej Dirnbek, ampak se oglasi tudi na Dimek, piše knjige in tokrat je nastopil z Ledeno kraljico in ne Teto Estero. Avgust Demšar pa zdaj verjetno res ne potrebuje predstavitve. Potrebuje pa jo njegovo trenutno še ne objavljeno delo Estonia, v katerega je tokrat dal majhen vpogled skozi branje.

Boštjan Videmšek, Dijana Matković, Jernej Dirnbek in Avgust Demšar so v Vetrinjskem dvoru prebirali odlomke svojih del.

Kje in kaj in kdaj še

Slovenski dnevi knjige so se šele dobro začeli, zato je še dovolj časa, da vsi ljubitelji knjig uberejo pot pod noge in poiščejo nekaj, kar jim ustreza. Grajski trg bo recimo gostil tudi številne glasbene prireditve, ki bodo nudile odlično spremljavo ob brskanju sejemskih stojnic. Mogoče se je napotiti tudi v Literarno hišo Maribor, kjer bo potekal dogodek v znamenju obeležite Kajuhovega leta. Ker pa je dogodkov še res veliko, so vsi lepo zbrani tukaj, da se lažje odločiš in lažje najdeš, kam bi želel iti.

Slovenski dnevi knjige pa še nudijo pester program, kjer se najde vse za vsakogar.

Marina BAJIĆ
Marina BAJIĆ

Marina Bajić

Novinarka

Sorodni članki

Back to top button