Novice

Danes slavimo valentinovo, praznik ljubezni in zaljubljenih

Današnje valentinovo, 14. februar, bo po pustu še en dan, ki napoveduje bližajočo se pomlad. V slovenski kulturni dediščini je god sv. Valentina znan kot dan, ko se začne prebujati narava. Od tod tudi rek, da ima sv. Valentin ključe od korenin. Sicer pa je valentinovo predvsem praznik zaljubljencev.

Mladi so valentinovo še pred 10 ali 20 leti razumeli kot praznik ljubezni in priložnost za izmenjavo ljubezenskih daril, v sodobnosti pa je dan za virtualni izraz ljubezni, je za STA dejal Mirt Komel z ljubljanske fakultete za družbene vede. Mladi danes ljubezen izražajo prek spletnih omrežij, je opozoril predavatelj na študijskem programu kulturologija na fakulteti, ki pa ne pričakuje, da se bo obeleževanje praznika vrnilo k obliki izpred desetletja. Nasprotno, digitalni način se bo še okrepil, je prepričan.

Po navedbah britanske strokovnjakinje za srednjeveške rokopise Becky Lawton na spletnih straneh Britanske knjižnice v Londonu je najstarejše ohranjeno ljubezensko pismo za valentinovo v Angliji pismo plemkinje Margery Brews Johnu Pastonu iz februarja 1477, ki ga hranijo v knjižnici.

Ameriški praznik s koreninami v krščanstvu, ki se je razširil po vsem svetu

Angleški izseljenci so v 19. stoletju izročilo valentinovega prinesli v ZDA. Od tam se je kasneje v procesih globalizacije razširilo v druge dele sveta. V Sloveniji smo ga začeli prevzemati proti koncu 20. stoletja.

Uradni rimski martirologij, seznam svetnikov, 14. februarja beleži samo enega sv. Valentina, čeprav naj bi obstajali kar trije istoimenski mučenci, je Katoliška cerkev zapisala na svoji spletni strani. Prva slika sv. Valentina se je pojavila v Nürnberški kroniki, ki je izšla leta 1493. Besedilo ga opisuje kot rimskega duhovnika v 3. stoletju, ki je pretrpel mučeništvo pod cesarjem Klavdijem II., znanim pod vzdevkom Klavdij Gotski.

Rimske oblasti so ga priprle, ker je poročal krščanske pare in tudi sicer pomagal kristjanom, ki jih je cesar preganjal. Klavdiju je bil všeč, dokler ga ni skušal spreobrniti. Obsodil ga je na smrt. Pretepli so ga s koli in kamenjali, ker pa še ni umrl, so ga obglavili pri Flaminijskih vratih v Rimu, so še navedli.

Unicef: mladi iščejo informacije o ljubezni pri prijateljih

Na Valentinovo pa je Unicef spomnil tudi na pomen razumevanja ljubezni in spolnosti pri otrocih in mladih. Ti informacije na temo ljubezni najpogosteje poiščejo pri prijateljih, so odgovorili sodelujoči v anketi platforme U-Report, ki jo je razvil Unicef. Na platformi so na valentinovo uporabnike povprašali tudi o spolnosti in rezultati kažejo, da kar 40 odstotkov anketiranih mladih meni, da o spolnosti ne vedo dovolj.

Odgovornost staršev je, da krepijo odnos z otrokom in ga učijo funkcionalnega izražanja čustev, so poudarili na Unicefu. A kar deset odstotkov uporabnikov spletne platforme U-Reporter poroča, da ne ve, da jih imajo doma radi, kar je po navedbah organizacije zaskrbljujoč podatek.

Ko se otroci in mladi znajdejo v težavah, potrebujejo podporo, pomoč in pogovor ne glede na težavo, ki jih tare. Zaljubljenost in spolnost pri tem nista izjemi, kar kaže tudi omenjena raziskava. Po ljubezenske nasvete pa se večina anketirancev zateče k prijateljem.

Za pogovor o spolnosti mladi potrebujejo odrasle

Zato je še bolj treba krepiti medvrstniške odnose in s tem odpirati prostor mladim za iskren in odprt pogovor o težavnejših temah, o katerih je marsikomu neprijetno govoriti. Ko pride do pogovora o spolnosti, pa medvrstniška podpora ni dovolj. Za pogovor o tej temi mladi potrebujejo odraslo osebo, so navedli na Unicefu.

Naloga odraslih je tudi, da mlade opolnomočijo, da se počutijo odgovorni, samostojni, samozavesti in dovolj močni, da zmorejo sprejeti odločitev zase, ne v škodo sebi ali komu drugemu, ter da ne podležejo pritisku družbe. Pri tem je treba po navedbah Unicefa posebej poudariti vpliv pritiska, ki izvira iz družbenih omrežij in je lahko za posameznika škodljiv.

V raziskavi o zaljubljenosti in spolnosti je še vedno mogoče sodelovati, zaenkrat pa je odgovarjalo 61 uporabnikov platforme U-Report Slovenija. Platforma deluje pod okriljem Unicefa s sofinanciranjem ministrstva za digitalno preobrazbo in s podporo članov uredniške skupine, imenovane U-Skupina, v kateri so zastopani tudi otroci in mladi.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button