Kultura

Zaradi Facebooka četrtina mladih Američanov misli, da je holokavst mit

Zanimiva raziskava, ki so jo opravili v vseh 50 zveznih državah, je razkrila, kako močno se s pomočjo socialnih omrežij širi teorija, da je holokavst mit. Verjame ji velik delež Gen Z in milenijevcev.

Informacije o neobstoju holokavsta se širijo na socialnih omrežjih

1 od 10 mladih Američanov verjame, da se holokavst pravzaprav nikoli ni zgodil. Največja tragedija 20. stoletja pa se četrtini mladim Američanov zdi mit ali pa pretirano napihnjena zgodba. 12 odstotkov vprašanih pa je celo odgovorilo, da še nikoli niso slišali za holokavst.

Raziskava poimenovana Holocaust Knowledge and Awarness Study je zajela Američane stare med 18 in 39 let. Njeni izsledki kažejo, da velik delež vprašanih ne razume, kaj se je dogajalo med drugo svetovno vojno. Mnogi so svoje informacije pridobili v teorijah zarote, ki se zadnjih nekaj let izjemno hitro širijo na socialnih omrežjih.

Skoraj polovica vprašanih je na socialnih omrežjih že zasledila zanikanje holokavsta ali zavajajoče informacije. Kar 11 odstotkov pa tudi verjame, da so bili za holokavst krivi Judi (v zvezni državi New York je recimo ta številka višja, 19 odstotkov), mnogi pa sploh ne poznajo podrobnosti teh grozot.

holokavst, zanikanje holokavsta, Facebook, holokavst je mit, ali se je holokavst zgodil, ali je holokavst mit, Facebook in teorije zarote, holohoax, teorije zarote, socialna omrežja
Četrtina američanov meni, da je holokavst mit.

Skoraj dve tretjini (63 odstotkov) mladih Američanov ni vedelo, da je bilo zaradi holokavsta ubitih 6 milijonov Judov, tretjina (36 odstotkov) pa jih verjame, da je holokavst zahteval manj kot 2 milijona žrtev. Nekoliko manj kot polovica Gen Z in milenijcev v Ameriki (48 odstotkov) ni znalo poimenovati nobenega koncentracijskega taborišča, le 6 odstotkov pa je poznalo Dachau.

Facebook aktivno promovira “holohoax”

Zanikanje holokavsta s svojim algoritmom podobnih vsebin aktivno promovira tudi Facebook. Raziskava, objavljena v avgustu, je ugotovila, da iskanje besede holokavst pripelje do strani in literature, ki to zanikajo. Če se taki skupnosti pridružiš, začne omrežje tvojo časovnico usmerjati v ekstremno desničarstvo. Prav algoritem, ki predlaga skupine s podobno vsebino, v take skupnosti pripelje kar 64 odstotkov članov.

Marka Zuckerberga so že leta 2018 soočili s tem dejstvom, vendar po njegovem mnenju preprečevanje takih vsebin ni naloga Facebooka. Zanikanje holokavsta je v nekaterih državah prepovedano (ne v ZDA), a se pri Facebooku opirajo na prvi amandma ameriške ustave in si po svoje razlagajo svobodo govora.

holokavst, zanikanje holokavsta, Facebook, holokavst je mit, ali se je holokavst zgodil, ali je holokavst mit, Facebook in teorije zarote, holohoax, teorije zarote, socialna omrežja
Pomemben faktor pri širjenju holohoaxa je Facebook, podobno pa se dogaja tudi na Twitterju.

Zanimivo je, da se je na omrežjih Youtube in Reddit količina vsebine, ki zanika holokavst drastično zmanjšala potem, ko so spremenili politiko delovanja. Po juniju 2019, ko je Youtube začel blokirati vsebino, ki zanika dobro dokumentirane nasilne dogodke, se je vidno zmanjšala uporaba termina holohoax in zanikanja holokavsta.

Rezultati obeh raziskav so zaskrbljujoči predvsem, ker je holokavst lekcija iz preteklosti, ki se lahko hitro ponovi v bližnji prihodnosti. Izjemno pomembno je, da tudi mladi poznamo in razumemo holokavst. Pri tem nam lahko na srečo še vedno pomagajo tudi preživeli in njihove zgodbe.

DOSTOP.si / UJ
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button