Potovanje

Red Bull Can You Make It? potovanje skozi čas

Časovni stroji, s katerimi bi se lahko podali na pretekla popotovanja po Evropi, žal še ne obstajajo. Kljub temu pa nam lahko zgodovina pove veliko o Red Bull Can You Make It?

2008

Pisalo se je leto 2008, ko se je 170 hrabrih ekip podalo na prvi Red Bull Can You Make It?. Bili so pionirji nove oblike potovanja, ki je ni izkusil še nihče. Takega izziva po Evropi se ni lotil še noben popotnik – njihova edina veljavna valuta je bila pločevinka Red Bulla. S Parizom v mislih so se podali na pot, kjer jih je čakalo nemalo preizkušenj in epskih izkušenj. Po enem tednu in več kot 1000 kilometrih so prečkali ciljno črto ter prvi uspešno prestali to noro avanturo. Z navdihujočimi pripovedmi, lepimi spomini in nasmeškom na obrazu so postavili temelje nove oblike potovanja.

Pionirji slovenskih udeležencev Red Bull Can You Make It? sta ekipi Kekec in Fast and Curious.

Leta 2008 Slovenija ni imela svojih predstavnikov, ampak se kljub temu nismo odrekli nudenju gostoljubja tujim ekipam. V Kranju se je nahajala prva slovenska kontrolna točka, kjer so se ekipe preizkusile v pripravi mošta. Sladka tradicionalna slovenska pijača in nova zaloga Red Bull pločevink sta poskrbeli, da se na nadaljnjo pot nihče ni podal »žejne« volje.

2014

Team Kekec, © RED BULL CAN YOU MAKE IT?

Dogodivščina je bila tako dobro sprejeta, da je bilo nadaljevanje obvezno. Drugi Red Bull Can You Make It? je na svet prikukal leta 2014. Na pot se je podala 101 ekipa in tokrat je imela svoje predstavnike tudi Slovenija. Ekipi Fast and Curious in Kekec sta se brez strahu udeležili popotovanja po Evropi in blesteli pod žarometi družabnih omrežij. Dekliški ekipi, ki nosi ime po slovenskem junaku, je uspela ena izmed odmevnejših menjav – nekaj pločevink jim je uspelo zamenjati za letalsko karto iz Linza do Hamburga. Da to še ni vse, so v vrhunsko izpeljani menjavi punce dobile tudi prenočišče in malico. To je bila le ena dogodivščina, ki so jih ekipe doživele na poti v Berlin.

Seveda pa tudi tokrat v Sloveniji nismo pozabili na kontrolne točke. V štajerski prestolnici Mariboru so ekipe svoje sposobnosti preizkusile v sestavljanju tradicionalnega prevoznega sredstva – pležuha. Ker pa vsi vemo, da Slovenija kljub velikosti nudi ogromno, smo tokrat imeli tudi drugo kontrolno točko v osrčju Slovenije – v Ljubljani. Udeleženci so morali “zajahati”, legendarnega Ponyja in se pripeljati na Prešernov trg. Tam so ob kipu največjega slovenskega pesnika morali naredili selfie in se odpeljati nazaj na štart kontrolne točke.

2016

@ Armin Walcher / Red Bull Content Pool

Ciljno črto je v letu ponovno predstavljal mesto ljubezni – Pariz. Na pot se je podalo 165 ekip, ki so skupaj prepotovale vrtoglavih 398.157 kilometrov in na poti razdelile kar 16.036 pločevink Red Bulla.

Team Threesome in Team Bik sta s prikupnima videoposnetkoma prepričala zahtevne glasovalce in sodnike ter se tako kot slovenski ekipi uvrstili na popotovanje leta 2016. Medtem ko so predstavniki slovenskih ekip ustvarjali spomine, pa smo v Sloveniji za ostale ekipe poskrbeli na kontrolni točki na Bledu. Idilično okolje, čista voda in otoček sredi jezera je dobitna kombinacija, ki je pričakala tuje ekipe. Ob prihodu so morali zaveslati po mirni vodi in pripluti do otoka. Tam so za srečo pozvonili na cerkveni zvon in se odpravili na nadaljnjo pot. To ni uraden podatek, a govori se, da se je od tistega trenutka dalje sreča ekip, ki so obiskale Bled, povečala za vsaj 100 % ?.

2018

@ Maurice van der Meijs/Red Bull Content Pool

Prvič v Red Bull Can You Make It? zgodovini so se na pot podale 3 slovenske ekipe. 5 pogumnih deklet in 4 neustrašni fantje so ponesli domačo zastavo po celi Evropi. Three and a half friends so naredili uspešno menjavo in so za 3 pločevinke uživali v vetrovniku! Cubic meter so velik del potovanja preživele v Skandinaviji, vrhunce popotovanja Possibilithree trojice pa najdeš na tej povezavi.

Tuje ekipe pa so se na poti v Amsterdam ustavile tudi v Sloveniji. Vsaka trojica je doživela svojo mini Red Bull Goni Pony izkušnjo, s tem, ko je morala z legendarnim Pony kolesom osvojiti vrh Ljubljanskega gradu.

2020

@ Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

Kaj pa je za nas pripravilo leto 2020? Še večji in boljši Red Bull Can You Make It?! Na pot se bo tokrat podalo kar 200 ekip iz 60 držav. Njihov cilj – Berlin! Študente čakajo novi izzivi in zabavne kontrolne točke, ki bodo preizkusile tako telo kot duha. Kje v Sloveniji pa lahko najdemo to kontrolno točko? Tega še ne povemo ?.

Iz Slovenije se bo 21. aprila dogodivščine po Evropi udeležilo 6 študentov oz. 2 ekipi. Rok za prijavo je ponedeljek, 17. februar ob 23:59, tako da z ekipo le hitro posnemite prijavni video in se z njim prijavite na uradni spletni strani (klik).

 

 Red Bull
Jarno Schurgers/Red Bull Content Pool

Sorodni članki

Back to top button