NovicePotovanje

Policisti bodo decembra poostreno nadzirali vožnjo pod vplivom alkohola

Z današnjim dnem se začenja tretja letošnja nacionalna preventivna akcija za preprečevanje vožnje pod vplivom alkohola, drog in drugih psihoaktivnih snovi v prometu, ki jo koordinira Agencija za varnost prometa (AVP). Policisti, ki bodo poostreno nadzirali voznike, pozivajo k odgovorni vožnji.

Že pri koncentraciji 0,5 promila se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji, pri 1,1 promila alkohola pa osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Verjetnost se z višjo stopnjo alkoholiziranosti eksponentno stopnjuje. Pri 1,5 promila se tveganje za nastanek prometne nesreče poveča za kar 22-krat, ob začetku akcije opozarjajo na AVP.

Že majhna količina popitega alkohola lahko pomembno vpliva tudi na delovanje oči. Ker alkohol vpliva na delovanje očesne leče, se voznikom zoži vidno polje. Pri tem vse težje zaznavajo dogodke, ki se dogajajo na levi ali desni strani. Z naraščanjem stopnje zaužitega alkohola postaja očesna leča vse bolj toga, kar vpliva na zameglitev vida. Tako nastane pojav tunelskega vida, pri katerem se osebi močno zoži vidno polje in poslabša ostrina vida, so dodali.

Poleg tega alkohol vpliva na očesno mrežnico, posledično pod vplivom alkohola težje zaznavamo rdečo barvo, ki pa je v prometu precej pogosta in ima pomembno funkcijo: na semaforju, svetlobnih znakih, prometnih znakih, rdeče barve so tudi zadnji žarometi na vozilih, še opozarjajo pred začetkom akcije.

V letu 2022 je zaradi povzročiteljev prometnih nesreč pod vplivom alkohola pod in nad dovoljeno mejo ter povzročiteljev pod vplivom prepovedanih drog ali drugih psihoaktivnih snovi umrlo 33 udeležencev cestnega prometa, kar pomeni 39 odstotkov vseh umrlih.

Policisti voznikom svetujejo, da vozijo le trezni. Če bodo uživali alkoholne pijače, jim ne glede na zaužito količino priporočajo, naj ne vozijo.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button