BivanjeZnanost

Kdaj si nazadnje zamenjal posteljnino?

Tvoja postelja se lahko hitro spremeni v raj za bakterije

Bakterije, glivice, živalski prhljaj, znoj in drugi izločki … Vse to prebiva v tvoji postelji, zato je nujno, da posteljnino menjuješ redno. Zagotovo ne želiš spati med umazanijo, kajne?

Kar tretjino svojega življenja prespimo oz. preživimo v postelji. Tako kot nas motijo nečiste površine drugod po stanovanju, bi nas morala motiti tudi umazana posteljnina. Če je ne pereš sproti, se lahko hitro spremeni v botanični vrt za mikroorganizme in bakterije, ki lahko predstavljajo nevarnost za tvoje zdravje. Da preprečiš alergijske reakcije, moraš po določenem času posteljnino zamenjati.

Le tvoja blazina je dom 16 različnim vrstam mikroorganizmov

Zamenjaj jo vsak teden

Če se želiš znebitikolonije bakterij, moraš, po mnenju mikrobiologa Philipa Tierno iz Univerze v New Yorku, posteljnino zamenjati vsak teden. Z njim se strinjajo tudi avtorji raziskave, izdane v reviji Journal of Allergy and Clinical Immunology,v kateri so raziskovalci testirali več kot tisoč domov v ZDA. Ugotovili so, da je 90 % vseh domov in njihovih spalnic vsebovalo vsaj tri alergene snovi. Ko se ti alergeni nakopičijo na mestih, ki se jih dotikaš z nosom ali usti, lahko povzročijo smrkanje in kihanje, ne glede na to, ali si na kaj alergičen. To pomeni, da lahko doživiš alergijsko reakcijo, tudi če nimaš alergije.

Drug razlog, zaradi katerega so naše postelje leglo bakterij, je toplota in vlaga, ki ju naša telesa proizvajajo med spanjem. Si vedel, da tvoje telo med spanjem proizvede okoli 100 litrov znoja? Če to pomnožiš z vlago in vročino, ki jo prinese poletje, dobiš idealni življenjski prostor za bakterije. Samo tvoja blazina nudi življenjski prostor 16 različnim vrstam glivic.

Poleg bakterij, ki jih proizvedemo ljudje (vključno z znojem in drugimi izločki), pa so postelje dom tudi drugim vrstam bakterij. Pod mikroskopom bi lahko opazoval živalski prhljaj, cvetni prah, zemljo, prašne delce in druge iztrebke, včasih pa so med njimi tudi sredstva, ki jih uporabljajo pri proizvajanju posteljnine.

Vse zgoraj omenjene mikro-snovi se lahko v enem tednu nakopičijo v količinah, ki imajo vpliv na tvoje zdravje. Zato je pomembno, da posteljnino zamenjaš vsak teden. Čeprav nevarnih snovi, ki se nahajajo na tvoji posteljnini, ne vidiš, še ne pomeni, da jih ni. Potrudi se, da boš vzmetnico in odejo preoblekel vsaj enkrat na teden in se s tem izognil nepotrebnim alergijskim reakcijam.

 

https://www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPGDOSTOP.si / UK
https://i0.wp.com/www.dostop.si/Slikevsebina/fotograf.JPG?w=780splet (vir)

Sorodni članki

Back to top button