NoviceŠport

Na ZOI v Milanu bomo spremljali drugačno smučanje, skoke in kombinacijo

Na prihodnjih zimskih olimpijskih igrah 2026 v Milanu in Cortini d'Ampezzo bo v alpskem smučanju, smučarskih skokih in nordijski kombinaciji prišlo do sprememb v tekmovalnem formatu. Izvršni odbor Mednarodnega olimpijskega komiteja (Mok) je namreč v torek zvečer po zasedanju potrdil predlagane spremembe olimpijskega tekmovanja.

V alpski kombinaciji bo šlo za ekipno tekmo dveh smučarjev istega spola in iste države, končni izid pa bo kombinacija smuka in ene vožnje slaloma.

Pri moški nordijski kombinaciji, ki ji grozi izpad z olimpijskih iger, bosta na ekipni tekmi namesto štirih kombinatorcev po novem nastopila dva. Oba bosta morala enkrat skočiti na veliki skakalnici ter preteči po 7,5 km (namesto 5 km).

Pri smučarskih skakalcih bodo ekipe namesto iz štirih tekmovalcev sestavljene zgolj iz dveh. Gre za superekipno tekmo treh serij, ki so jo minulo sezono testirali že v svetovnem pokalu. V prvi seriji lahko nastopijo vse ekipe, v drugi le 12 najboljših, v finalni pa osem najboljših ekip. Končni izid bo seštevek točk iste ekipe.

Pri Moku so poudarili, da sta moška in ženska alpska kombinacija za zdaj le provizorično na programu, nov format še ni potrjen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mok je še sporočil, da bodo milanske igre v Cortini postale “najbolj spolno uravnotežene zimske olimpijske igre v zgodovini”. Udeležba žensk naj bi se povečala na 47 odstotkov, medtem ko bo število ženskih tekmovanj rekordno – s 46 v Pekingu 2022 na 50 leta 2026.

STA
Arhiv DOSTOP.si

Sorodni članki

Back to top button