Življenjski slog

Novoletne zaobljube za boljše počutje v 2024

Novoletne zaobljube nas z nerealnimi cilji pogosto utesnjujejo. Kako se jih torej lotiti, da bodo do nas prijazne, tudi če se jih ne bomo striktno držali skozi vso leto?

Vsak december ljudje hitimo s pisanjem novoletnih zaobljub. Velikokrat so te nerealne in jih le s težavo izpolnjujemo vse leto. Ko začnemo opuščati eno, ji navadno sledijo tudi druge. Ob tem vsem tem pa nas zaobljube velikokrat še obremenjujejo in utesnjujejo. Kakšne si torej postaviti, da bodo realne in jih bomo lahko vzdrževali čez celo leto?

Novoletne zaobljube segajo v čas Babiloncev in Rimljanov. 12 dnevni praznik Akitu je zaznamoval obnovitev kraljevega mandata, kar v današnjem prevodu pomeni dan, ko praznujemo prenovo življenja v novem letu. Čeprav so se sklepi skozi čas spreminjali, je pomen dobrih želja in zaobljub skozi tisočletja ostajal isti.

Sociologi orisujejo štiri prednosti sprejemanja novoletnih zaobljub, tudi če se jih ne držimo. Ne glede na to, ali se jih boš držal ali ne, novoletne zaobljube zahtevajo svoj namen, ki je prvi korak k blaginji v novem letu. V nas vzbujajo tudi upanje: če se v januar podamo z optimizmom, smo že na pol poti do izpolnitve svojih ciljev. Lahko nas naučijo odgovornosti, morda pa bomo z izvirnostjo navdahnili še koga v naši okolici.

Če res nimaš idej, kakšne novoletne zaobljube si postaviti (tudi, če smo v novo leto že pošteno zakorakali), ti v nadaljevanju ponujamo nekaj preprostih idej, s katerimi lahko izboljšaš svoj vsakdan. Pa čeprav se jih ne boš držal redno.

1. Izklopi telefonska obvestila

Če se ti zdi, da te ima telefon vedno bolj v pesti in na njem preživiš preveč časa, je morda čas, da izklopiš (nenujna) telefonska obvestila. Nekatere raziskave so celo pokazale, da je večja uporaba družbenih omrežij neposredno povezana s povečano anksioznostjo, depresijo in osamljenostjo. V novem letu si torej pusti dihati in uporabljati manj telefona.

2. Preberi eno knjigo na mesec

Včasih se zdi branje ob vseh mogočih študijskih in prostočasnih aktivnostih in obveznostih skoraj nemogoče. Pa vendar pomisli na vse pozitivne učinke, ki jih ima branje. Daje nam priložnost, da pobegnemo od stresa in raziskujemo nove svetove. Poskusi, ne bo ti žal.

novoletne zaobljube, novo leto, 2024, cilji
Branje lahko predstavlja pobeg od stresa.

3. Posnemi več fotografij

Med svoje novoletne zaobljube lahko pripišeš: več fotografij. Ko smo nekoliko slabše volje nas lepi spomini na dobre čase zagotovo razvedrijo. Fotografije predstavljajo dragocen spomin in naj te ob lepih trenutkih ne bo strah ali sram zabeležiti nepozabnih spominov. Še kako bo vredno!

novoletne zaobljube, novo leto, 2024, cilji
V novem letu zabeleži lepe spomine!

4. Pisanje dnevnika

Morda se ti ta novoletna zaobljuba zdi nekoliko preotročja. Vendar je pisanje dnevnika učinkovit in zdrav način za sledenje in izražanje čustev, negotovosti in drugih občutkov, ne da bi nam bilo o njih treba s komerkoli govoriti. Vodenje dnevnika med drugim koristi tudi pri obvladovanju tesnobe in depresije ter zmanjšuje stres.

novoletne zaobljube, novo leto, 2024, cilji
Pisanje dnevnika lahko pomaga pri obvladovanju čustev.

DOSTOP.si / RM
Unsplash

Sorodni članki

Back to top button