Priložnosti

Climathon Ljubljana 2021: sodeluj na hakatonu o ravnanju z odpadki

Center energetsko učinkovitih rešitev, zavod za spodbujanje inovativnih rešitev za trajnostni razvoj, energetsko učinkovitost in nizkoogljičnost (CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije) v sodelovanju z Mestno občino Ljubljana organizira podnebni hakaton Climathon Ljubljana 2021. Iščejo ideje kako spodbuditi prebivalce in podjetja v Ljubljani k aktivnemu upravljanju z odpadki.

CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije skupaj z Mestno občino Ljubljana organizira Climathon Ljubljana 2021, ki bo potekal med 29. novembrom in 2. decembrom 2021. Udeleženci bodo s svojimi idejami odgovarjali na vprašanje, kako spodbuditi prebivalce in podjetja v Ljubljani k aktivnemu upravljanju z odpadki?

Climathon je globalen projekt, ki bo povezal 180 mest po vsem svetu. Na tisoče prebivalcev mest bo sodelovalo pri ozaveščanju, spreminjanju statusa quo, spodbujalo k premisleku o mestih, v katerih živimo, in o prihodnosti, ki si jo želimo kot prebivalci. Resnične spremembe se lahko zgodijo v skupnostih in mestih, kjer sodelujemo vsak dan.

Kako lahko boljše upravljamo z odpadki?

Mesta po vsem svetu se hitro širijo in ustvarjajo vidne okoljske in družbene izzive. Nastajanje odpadkov je eden osrednjih problemov mestnih strnjenih naselij. Odpadki so pogosto tretji največji vir emisij v mestih, za zgradbami in prevozom.

Tako kot številna mesta po svetu se tudi Ljubljana sooča s številnimi izzivi z odpadki. Vendar so v zadnjih 14-ih letih v Ljubljani uspeli količine ločeno zbranih odpadkov povečati za desetkrat in za 95 % zmanjšati odpadke, namenjene v odstranjevanje, obenem pa stroške ohraniti med najnižjimi v državi. Ljubljana se je zavezala, da bo do leta 2025 količino mešanih ostankov prepolovila in ločeno zbiranje dvignila na 78 %.

Cilj Climathona je najti ideje in rešitve, ki bodo pritegnile oziroma spodbudile prebivalce (fizične in pravne subjekte) k pospeševanju zmanjševanja odpadkov in sooblikovanju mesta brez odpadkov. Temu bodo namenjeni trije tematski sklopi oz. izzivi:

  • Biološki odpadki
  • Nevarni gospodinjski odpadki – barve in topila
  • Transparentnost in sledljivost odpadne embalaže iz gospodinjstva

Več o izzivih in vsebini Climathona si lahko prebereš tukaj, potek in urnik tekmovanja pa najdeš na tej spletni strani. Prijave zbirajo do petka, 19. novembra.

Uredništvo DOSTOP.si, CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije
CER Partnerstvo za trajnostno gospodarstvo Slovenije

Sorodni članki

Back to top button