Kultura

Umrl avtor Asterixa, enega najpopularnejših stripov

V 93. letu starosti je umrl francoski ilustrator in avtor stripov Albert Uderzo, ki je s prijateljem Renejem Goscinnyjem ustvaril Asterixa, enega najbolje prodajanih stripov na svetu.

Umrl je med spanjem na svojem domu v kraju Neuilly zaradi srčnega infarkta, ki ni bil povezan s koronavirusom. Družinski člani so sporočili, da je bil že nekaj tednov zelo izčrpan in utrujen.

Uderzo je skupaj s prijateljem Goschinnyjem poskrbel za enega najbolj znanih stripov v vsej zgodovini.

Od nastanka prvega stripa pred skoraj 60 leti. So pustolovščine brkatega bojevnika Asterixa, ki se bori z Rimljani v Galiji, prodali v 380-milijonski nakladi v 111 jezikih. Obenem je lik Asterixa postal simbol moderne Francije in dobro blago na trgu. Uporabljali so ga v filmih, risankah, zabaviščnih parkih, igračah in videoigrah.

Uderzo je skupaj s prijateljem Goscinnyjem, ki je umrl leta 1977, ustvaril lik, ki ima svetovno prepoznavnost. Po upokojitvi so zadnje stripe s pustolovščinami Asterixa in njegovega prijatelja Obelixa ustvarili drugi umetniki, ki so ostali zvesti njegovemu slogu in umetniškemu izrazu.

Goscinny je pisal besedilo, Uderzo pa je ilustriral Asterixa in njegovega zvestega prijatelja Obelixa, s katerim se nenehno zapleta v razprave, junaška reševanja in romantične avanture. Pri tem ju spremlja pes Kužifix, edini znani ekološko osveščeni pes, ki otožno zavija, kadar se podira drevo.

Asterix je skupaj s Tintinom in Spiroujem zaznamoval novo obdobje v zgodovini stripov, saj je pokazal, da lahko stripi dosežejo naklade, višje od sto milijonov izvodov.

 

 STA
Picture taken by Christian Koehn (username: fragwürdig) / CC BY-SA

Sorodni članki

Back to top button